Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie

Tekst: Sanne van der Meij, fotografie: Yvet Ellenkamp

De Gijsingflats zijn vijf naoorlogse galerijflats in Tussendijken. De flats worden de komende tijd opnieuw geïsoleerd en klaargemaakt voor de overstap van gas naar warmtenet. Naast deze verduurzaming ondergaan de flats een sociale ontwikkeling. Een sociaal team onderzoekt samen met bewoners of de energietransitie als sociale hefboom gebruikt kan worden. Kan de overstap zorgen voor meer verbinding tussen bewoners?

Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie

Bospolder-Tussendijken is een van de eerste Rotterdamse wijken die de stap van gas naar stadswarmte gaat maken. Woningcorporatie Havensteder is onlangs gestart met het verduurzamen van de Gijsingflats, zodat de woningen van energielabel F/G naar A zullen klimmen. De verduurzaming houdt vooral een herisolatie in; de flats worden daarmee als het ware opnieuw ingepakt. Daarnaast worden de woningen geschikt gemaakt voor de overstap van gas naar warmtenet. Geisers en boilers worden vervangen door warmte-aflever-sets.  Bewoners zullen van gas- naar inductie-koken moeten overstappen. Inmiddels is de tweede flat aan de beurt.

Sociale energie

Tegelijk met de verduurzaming wordt gekeken naar de (sociale) energie van de bewoners. Team Gijsingflats, opgericht in de zomer, bestaat uit onder andere de Verbindingskamer, Havensteder, wmo radar, Bureau Frontlijn en het Wijkteam van BoTu. Het team grijpt de energietransitie aan om de flats sociaal sterker te maken. Dit doen ze aan de hand van ABCD community building, een vorm van verbinding die zich richt op de eigen kracht van bewoners. De focus ligt op ‘what’s wrong’, maar ‘what’s strong’, in de woorden van Cormac Russell, een expert in community building die onlangs nog een training gaf in BoTu. Het doel van het team is om op andere manieren contact te zoeken: niet als een hulpverlenende instantie, maar gericht op de vraag hoe het nu eigenlijk met de bewoners gaat.

Entreegesprekken

In oktober startte het team met entreegesprekken. Gesprekken die, zoals de naam al zegt, plaatsvinden in de entreehallen van de vijf flats. Per flat is er op een vaste dag in de week een team van professionals en bewoners die open staan voor een gesprek. De koffie staat klaar! Iedereen is welkom om aan te schuiven. Door aangescherpte coronamaatregelen zijn de gesprekken tijdelijk verplaatst naar de galerij. Er is ruimte voor verhalen en voor antwoorden op prangende vragen. Wat geeft de Gijsingflats bewoners energie?

De gesprekken gaan door tot begin 2021, op de galerij of entreehal. Een overzicht van de entreegesprekken is te vinden op de Facebookpagina van de Verbindingskamer en in de entreehallen van de Gijsingflats.

 
Zonnedak OBS Delfshaven 100% gefinancierd

Zonnedak OBS Delfshaven 100% gefinancierd

Zonnedak OBS Delfshaven 100% gefinancierd Door Yvette van DaelAlle 122 zonnepanelen voor het collectieve zonnedak op basisschool OBS Delfshaven zijn uitverkocht. Óp naar het volgende dak! Via Delfshaven Energie Coöperatie kan iedereen in Delfshaven Paneel Deler...

Lees meer
De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu

De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu

‘De energietransitie heeft op veel manieren impact op ons leven: hoe je kookt, de inrichting van je huis, ga zo maar door,’ aldus Robbert de Vrieze, een van de initiatiefnemers van de Delfshaven Energie Coöperatie. De impact van de energietransitie moet voor bewoners van Bospolder Tussendijken zo positief mogelijk uitpakken, vindt de coöperatie.

Lees meer
Een zonnedak voor alle bewoners

Een zonnedak voor alle bewoners

Op de daken van basisscholen Dakpark en de Boog in Schiemond komen zonnepanelen die bewoners in Delfshaven kunnen huren, mét voordeel op hun energierekening. Een mooie kans voor bewoners in Bospolder Tussendijken want zelf duurzame energie opwekken was tot voor kort alleen weggelegd voor mensen met een eigen dak en een hoop geld.

Lees meer
Delfshaven Energie Coöperatie in de steigers

Delfshaven Energie Coöperatie in de steigers

Het is tijd. Bospolder-Tussendijken is een van de eerste wijken in Rotterdam die van het gas afgaat. Als we als bewoners niet willen dat de energietransitie ons overkomt dan moeten we onszelf organiseren zodat we eigenaar van de energietransitie kunnen worden. Daarom hebben een aantal bewoners en ondernemers het initiatief genomen voor de Delfshaven Energie Coöperatie.

Lees meer
Openingspresentatie IABR: Energiewijk Bospolder Tussendijken

Openingspresentatie IABR: Energiewijk Bospolder Tussendijken

Krijgt iedereen een geïsoleerd huis, zonnepanelen op het dak en windmolens om de hoek? Wat kosten die duurzame maatregelen? Hoe kun je als bewoner meedoen, alleen of met de buren? En wanneer zullen al deze veranderingen plaatsvinden? Kortom: wat betekent de energie-overgang voor Bospolder Tussendijken en haar bewoners?

Lees meer
Energiewijk Bospolder Tussendijken


Energiewijk Bospolder Tussendijken


Samen met Havensteder, gemeente Rotterdam en de IABR (Internationale Architectuur Biënnale) is Delfshaven Coöperatie opdrachtgever voor een onderzoek en plan naar de ‘Next generation Energie- en woonwijk’: Wat betekent de energietransitie concreet voor Bospolder Tussendijken en kan het een hefboom zijn om de sociaal-economische positie van bewoners in de wijk te verbeteren?

Lees meer
test