Selecteer een pagina

‘Hoe komt Bospolder Tussendijken in tien jaar naar het sociaal stedelijk gemiddelde?’ Dat was de uitdaging die burgemeester Aboutaleb stelde aan het BoTu team van de Stadsmarinier, Wijkorganisatie, Havensteder en Delfshaven Coöperatie. ‘Waarbij geld, bureaucratie of bestaande regels geen bezwaar mogen zijn’, voegde hij er nog aan toe.

Er zijn in de periode 2016-2018 best goede resultaten geboekt; de sociale index steeg van 73% naar 84% van het Rotterdams gemiddelde (dat op 105% ligt). Wat houdt de opgave over tien jaar eigenlijk in? Hierbij een voorbeeld: in tien jaar tijd moeten 580 mensen van wijk naar werk zijn geholpen. Voor de zomer en vooral ook in de eerste week van september is er met zo’n veertig mensen hard gewerkt aan een plan dat op 7 september aan de burgemeester is gepresenteerd: https://twitter.com/DHcooperatie/status/1038397308730318848.

Hoofdlijnen van het plan

De kern van dit plan laat zich omschrijven in drie delen:

Hoe: Om voldoende slagkracht te ontwikkelen is integrale samenwerking tussen burgers (programma Community Building), markt & maatschappij (co-investeringen: call for action) en overheid (meer ruimte voor de menselijke maat en de professional) absoluut nodig.

Wat: De gouden kansen voor mensen in de wijk liggen op de thema’s werk, zorg en energie, ook al in relatie tot het huidige collegeprogramma).

Waar: De belangrijkste plekken in de wijk waar iets extra’s moet gebeuren zijn de zes basisscholen, met omliggende buitenruimte, Schans/Watergeus en het Hart van Botu rondom park 1943 en het Visserijplein.

Dit zijn natuurlijk nog maar de hoofdlijnen maar geven wel richting de aankomende tien jaar aan iedereen die aan en in de wijk werkt en woont. Bij Delfshaven Coöperatie zijn we in ieder geval heel blij met het voornemen van een programma voor Community Building. Samen met een aantal mensen uit het wijknetwerk hebben we een indrukwekkende eerste sessie gehad met Cormac Russell (lees meer). De kracht van mensen en de gemeenschap versterken is iets waar we graag aan werken maar ook ieders hulp bij nodig hebben. Wil je meer weten? Of er ook aan meedoen? Laat het weten!

test