Delfshaven Energie Coöperatie

‘De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu’

Tekst: Sanne van der Meij, fotografie en illustratie: Yvet Ellenkamp

‘De energietransitie heeft op veel manieren impact op ons leven: hoe je kookt, de inrichting van je huis, ga zo maar door,’ aldus Robbert de Vrieze, een van de initiatiefnemers van de Delfshaven Energie Coöperatie. De impact van de energietransitie moet voor bewoners van Bospolder Tussendijken zo positief mogelijk uitpakken, vindt de coöperatie.

De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu

De Delfshaven Energie Coöperatie werd in 2019 opgericht door drie Delfshavenaren. De impact van de energietransitie is groot, juist voor kwetsbare wijken in Delfshaven. Tijd voor een energiecoöperatie dus. Bospolder Tussendijken gaat als een van de eerste Rotterdamse wijken van het gas af. Aan deze stap zitten voor- en nadelen: bewoners moeten investeren in nieuwe middelen om gasvrij te leven. Aan de andere kant zorgt de overstap ook voor besparing op de energierekening van mensen, werkgelegenheid en meer in het algemeen: een duurzamere wijk.

Positieve gevolgen energie transitie

Zo min mogelijk last hebben van de negatieve gevolgen en zo veel mogelijk halen uit de positieve gevolgen van de transitie, dat is het idee. Dat geldt ook voor werkgelegenheid die de overstap gaat opleveren. In samenwerking met wijkinstallatie-bedrijf WijkEnergieWerkt en de Beroepentuin worden BoTu-bewoners bijvoorbeeld opgeleid tot zonnepaneel-monteur. Op deze manier levert het installeren van duurzame zonnepanelen groene stroom, besparing op de energierekening én werk op.

Zonnepanelen

De verduurzaming moet toegankelijk zijn voor iedereen, stelt de Energie Coöperatie. Een zonnepaneel aanschaffen kost nogal wat geld. Daarnaast heb je een geschikt dak nodig om de panelen op te installeren, wat niet iedere (sociale) huurwoning heeft. Maar, vele handen maken licht werk: door collectieve aanschaf van de panelen kun je al een (deel van een) paneel huren vanaf €50,-. ‘Je wekt dan samen groene stroom op, bespaart op je energierekening én zorgt voor een duurzamer wereld voor de generaties na ons.’ aldus Robbert. De opgewekte energie kan een besparing van wel €80,- opleveren. De besparingen leveren na verloop van tijd zelfs winst op, winst die vervolgens weer collectief geïnvesteerd kan worden in verdere verduurzaming van de wijk.

Ook investeren in de wijk?

De Energie Coöperatie werft leden voor de zonnepanelen op de daken van basisschool De Boog en de Dakparkschool. Dat doen ze onder andere door samen te werken met lokale initiatieven die zich ook bezighouden met verduurzaming. Zou jij ook willen investeren in zonnepanelen, of heb je meer vragen rondom dit collectieve plan? De Delfshaven Energie Coöperatie is te bereiken via info@delfshavencooperatie.nl. Binnenkort gaat ook de website van de Energie Coöperatie online.

 
Zonnedak OBS Delfshaven 100% gefinancierd

Zonnedak OBS Delfshaven 100% gefinancierd

Zonnedak OBS Delfshaven 100% gefinancierd Door Yvette van DaelAlle 122 zonnepanelen voor het collectieve zonnedak op basisschool OBS Delfshaven zijn uitverkocht. Óp naar het volgende dak! Via Delfshaven Energie Coöperatie kan iedereen in Delfshaven Paneel Deler...

Lees meer
Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie

Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie

De Gijsingflats zijn vijf naoorlogse galerijflats in Tussendijken. De flats worden de komende tijd opnieuw geïsoleerd en klaargemaakt voor de overstap van gas naar warmtenet. Naast deze verduurzaming ondergaan de flats een sociale ontwikkeling. Een sociaal team onderzoekt samen met bewoners of de energietransitie als sociale hefboom gebruikt kan worden. Kan de overstap zorgen voor meer verbinding tussen bewoners?

Lees meer
Een zonnedak voor alle bewoners

Een zonnedak voor alle bewoners

Op de daken van basisscholen Dakpark en de Boog in Schiemond komen zonnepanelen die bewoners in Delfshaven kunnen huren, mét voordeel op hun energierekening. Een mooie kans voor bewoners in Bospolder Tussendijken want zelf duurzame energie opwekken was tot voor kort alleen weggelegd voor mensen met een eigen dak en een hoop geld.

Lees meer
Delfshaven Energie Coöperatie in de steigers

Delfshaven Energie Coöperatie in de steigers

Het is tijd. Bospolder-Tussendijken is een van de eerste wijken in Rotterdam die van het gas afgaat. Als we als bewoners niet willen dat de energietransitie ons overkomt dan moeten we onszelf organiseren zodat we eigenaar van de energietransitie kunnen worden. Daarom hebben een aantal bewoners en ondernemers het initiatief genomen voor de Delfshaven Energie Coöperatie.

Lees meer
Openingspresentatie IABR: Energiewijk Bospolder Tussendijken

Openingspresentatie IABR: Energiewijk Bospolder Tussendijken

Krijgt iedereen een geïsoleerd huis, zonnepanelen op het dak en windmolens om de hoek? Wat kosten die duurzame maatregelen? Hoe kun je als bewoner meedoen, alleen of met de buren? En wanneer zullen al deze veranderingen plaatsvinden? Kortom: wat betekent de energie-overgang voor Bospolder Tussendijken en haar bewoners?

Lees meer
Energiewijk Bospolder Tussendijken


Energiewijk Bospolder Tussendijken


Samen met Havensteder, gemeente Rotterdam en de IABR (Internationale Architectuur Biënnale) is Delfshaven Coöperatie opdrachtgever voor een onderzoek en plan naar de ‘Next generation Energie- en woonwijk’: Wat betekent de energietransitie concreet voor Bospolder Tussendijken en kan het een hefboom zijn om de sociaal-economische positie van bewoners in de wijk te verbeteren?

Lees meer
test