Selecteer een pagina

Het is tijd. Bospolder-Tussendijken is een van de eerste wijken in Rotterdam die van het gas afgaat. Als we als bewoners niet willen dat de energietransitie ons overkomt dan moeten we onszelf organiseren zodat we eigenaar van de energietransitie kunnen worden. Daarom hebben een aantal bewoners en ondernemers het initiatief genomen voor de Delfshaven Energie Coöperatie. De nieuwe coöperatie wil groene stroom beschikbaar maken voor de buurt maar ook samenwerken rondom energiebesparing en de opslag van energie in bijvoorbeeld een buurtbatterij. De nieuwe coöperatie staat nog in de kinderschoenen. Wijkbewoners opgelet: er worden denkers en doeners gevraagd om samen op te trekken.

Een energie coöperatie is een initiatief van lokale bewoners, die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met duurzame energie. Dat kan bijvoorbeeld door te investeren in de opwekking van zonne-energie. Met de opbrengst hiervan kan je energierekening omlaag of kun je andere lokale investeringen doen. Als lid van een lokale energiecoöperatie help je mee om jouw omgeving te verduurzamen. Ook zonder een eigen dak voor zonnepanelen kun je toch meedoen en profiteren van de energietransitie. Want dat is het verschil met de grote kolencentrales; je kunt het makkelijk zelf -en samen met je buren- doen!

Energietransitie

Het doel van Delfshaven Energie Coöperatie? Dat de voordelen van de energietransitie bij de bewoners van Bospolder Tussendijken terecht komen. Stap voor stap. Voor huurders en kopers, voor mensen met en mensen zonder geld om te investeren. Naast duurzaamheid en de besparing van CO2 is het de bedoeling dat mensen een lagere energierekening overhouden. Ook een belangrijk (sub)doel is dat de energiecoöperatie werk oplevert voor mensen in de wijk. Stel: er worden zonnepanelen neergelegd. Dan zou het mooi zijn dat kansen op werk biedt voor mensen uit de wijk. Daarvoor heeft wijkinstallatiebedrijf Wijkenergie Werkt inmiddels een bijdrage gekregen van Citylab 010.

Voorbeelden: De Boog en Zelfregiehuis

Het Zelfregiehuis en duurzame basisschool De Boog in Bospolder Tussendijken zijn twee voorbeelden waar bewoners kunnen zien wat de energietransitie kan inhouden. Zo zijn er vergaande plannen om het pand van het Zelfregiehuis aan te kopen voor de wijk met een goed verdienmodel en lage energiekosten. Het pand kan een logeerhuis worden met zorgfunctie voor de wijk (lees meer). Er is financiering voor een haalbaarheidsonderzoek en een ontwerp. Ook het duurzaam en veerkrachtig maken van basisschool De Boog is een mooi voorbeeld hoe duurzaamheid in de praktijk van de wijk vorm kan krijgen. In de voorlopige ideeën komt vergroening van het binnenterrein, water en natuurlijk spelen samen met duurzame energie. Welke functies kunnen een school en een plein allemaal hebben? In het onderwijsprogramma leren kinderen natuurlijk over duurzaamheid in de wijk zelf.

Duurzaam doen

Delfshaven Energie Coöperatie wordt een coöperatie maar ook een platform en club van mensen die kennis over duurzaamheid delen. Als we de energietransitie goed willen aanpakken dan is samenwerken een must; iedereen weet inmiddels wel dat we iets aan duurzaamheid moeten doen en samen kom je verder! Stap voor stap kijken we hoever we komen. En in het doen kom je vanzelf nieuwe oplossingen tegen.

Delfshaven Energie Coöperatie is een initiatief van Jessica Curta, Julia Hevemeyer en Robbert de Vrieze en werkt nauw samen met Delfshaven Coöperatie. Kennis en kunde op het gebied van energie wordt gebundeld en ingezet voor de wijk. De nieuwe energie coöperatie zoekt naar ideeën en kracht uit de wijk. Weet je een geschikt dak voor zonnepanelen? Heb je ervaring met het opwekken van duurzame energie? Ben jij een rekenmeester die een zonnedak rond wil rekenen? Wil jij deelnemen aan dit initiatief in Bospolder Tussendijken? Ook ontwikkelaars en maatschappelijke organisaties worden gevraagd om mee te denken.

 Meer info? Neem contact op met Robbert de Vrieze (06.19354343)

test