Home > Bouwen aan waarde > Energiewijk BoTu
Energietransitie / Energiewijk BoTu
Sinds eind 2017 werken diverse partijen samen aan de energietransitie in Bospolder Tussendijken. De wijk is aangewezen als een van de eerste vijf Rotterdamse wijken die van het gas af moeten gaan. Door ontwerpend onderzoek, samenwerking en sociaal ondernemerschap zijn er lokale energie-initiatieven ontstaan zoals Wijkenergie Werkt, Milieucoaches en Delfshaven Energie Coöperatie. Samen maken zij circulair werk van de energietransitie als hefboom voor maatschappelijke ontwikkeling.
De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu
‘De energietransitie heeft op veel manieren impact op ons leven: hoe je kookt, de inrichting van je huis, ga zo maar door,’ aldus Robbert de Vrieze, een van de initiatiefnemers van de Delfshaven Energie Coöperatie. De impact van de energietransitie moet voor bewoners van Bospolder Tussendijken zo positief mogelijk uitpakken, vindt de coöperatie.
Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie
De Gijsingflats zijn vijf naoorlogse galerijflats in Tussendijken. De flats worden de komende tijd opnieuw geïsoleerd en klaargemaakt voor de overstap van gas naar warmtenet. Naast deze verduurzaming ondergaan de flats een sociale ontwikkeling. Een sociaal team onderzoekt samen met bewoners of de energietransitie als sociale hefboom gebruikt kan worden. Kan de overstap zorgen voor meer verbinding tussen bewoners?
Een zonnedak voor alle bewoners
Op de daken van basisscholen Dakpark en de Boog in Schiemond komen zonnepanelen die bewoners in Delfshaven kunnen huren, mét voordeel op hun energierekening. Een mooie kans voor bewoners in Bospolder Tussendijken want zelf duurzame energie opwekken was tot voor kort alleen weggelegd voor mensen met een eigen dak en een hoop geld.
Delfshaven Energie Coöperatie in de steigers
Het is tijd. Bospolder-Tussendijken is een van de eerste wijken in Rotterdam die van het gas afgaat. Als we als bewoners niet willen dat de energietransitie ons overkomt dan moeten we onszelf organiseren zodat we eigenaar van de energietransitie kunnen worden. Daarom hebben een aantal bewoners en ondernemers het initiatief genomen voor de Delfshaven Energie Coöperatie.
Delfshaven Energie Coöperatie
We zullen op een andere manier met energie moeten omgaan. Wat betekent dat voor mensen in de wijk?
Openingspresentatie IABR: Energiewijk Bospolder Tussendijken
Krijgt iedereen een geïsoleerd huis, zonnepanelen op het dak en windmolens om de hoek? Wat kosten die duurzame maatregelen? Hoe kun je als bewoner meedoen, alleen of met de buren? En wanneer zullen al deze veranderingen plaatsvinden? Kortom: wat betekent de energie-overgang voor Bospolder Tussendijken en haar bewoners?
Energiewijk Bospolder Tussendijken
Samen met Havensteder, gemeente Rotterdam en de IABR (Internationale Architectuur Biënnale) is Delfshaven Coöperatie opdrachtgever voor een onderzoek en plan naar de ‘Next generation Energie- en woonwijk’: Wat betekent de energietransitie concreet voor Bospolder Tussendijken en kan het een hefboom zijn om de sociaal-economische positie van bewoners in de wijk te verbeteren?
Terugblik BoTu-dag
Op 31 mei kwamen bewoners, professionals, ondernemers en initiatiefnemers bij elkaar op de BoTu-dag.
Resilient BoTu
Het slim combineren van Resilience met sociale opgaven in de wijk.