Selecteer een pagina

Heb je gezien hoe mooi de perken bij het Schanspleintje in Schans Watergeus erbij liggen? En die prachtig bloeiende bloemen? Het hele tussenstraatje is er op vooruit gegaan. En dat kwam allemaal niet vanzelf. Hieke Pars en de bewoners uit Schans-Watergeus waren er de afgelopen twee jaar vaak druk mee. Harken, bezemen, snoeien, planten en kweken en vooral ook heel veel puin ruimen en schoon maken. De buurt werd zichtbaar groener en gezelliger. ‘Kwaliteit’ werd stap voor stap toegevoegd. Het project ‘In en Met de Buurt’ wordt in het voorjaar van 2019 afgerond. Hoe nu verder in de buurt?

Hieke Pars, initiatiefnemer van het project ‘In en Met de Buurt’ is twee jaar geleden gestart. Samen met bewoners werkte zij aan verdere vergroening van het gebied vanaf het Schanspleintje met Studio Delfshaven als thuisbasis. De perken op het pleintje werden in de loop van de tijd flink onder handen genomen. Geen uniform gemeentegroen maar juist unieke, speelse, verzorgde planten en bloemen. Al werkend werden ideeën van bewoners aan het project toegevoegd en werden allerlei activiteiten uitgevoerd: de West Side Tuin club, tuinlessen, zaaien en kweken, er kwam van alles voorbij. Unieke ingrediënten? De inbreng van verbeelding, soms met humor, ongebruikelijke tools, kleinschalige straatevents, persoonlijke ontmoetingen op straat met als resultaat kleurrijke groenplekken, ook op andere plekken in de wijk.

Andere groenplekken

Groen is aantrekkelijk en nodigt uit om naar buiten te gaan. Door zichtbaar op straat te tuinieren ontstaat betrokkenheid van buurtbewoners. Groen is onderdeel van een breder plan om Schans-Watergeus coöperatief verder te ontwikkelen. Om de in gang gezette kwaliteit te behouden is structurele inzet nodig. Voorlopig lijkt daar – financieel gezien – nog geen zicht op. De vraag naar een structurele inzet voor sociaal groenbeheer in de buitenruimte van Schans-Watergeus is nu neergelegd bij de projectmanager van Stadsontwikkeling, Gemeente Rotterdam.

Wil je het hele verslag lezen van ‘In en met de buurt’ Kijk hier

test