West Practice

Verbindingen tussen kennishaven M4H en maakwijk BOTU

door Robbert de Vrieze | 11 januari2018

WAT IS WEST PRACTICE? West Practice is een initiatief om een verbinding tussen Bospolder Tussendijken (e.o) en M4H (Rotterdam Innovation District) te maken. En dat is nodig. Met maar 13 banen per 100 mensen is het geen verrassing dat er veel mensen zonder werk zitten. Hier in Rotterdam West kunnen mensen hun eigen route van wijk naar werk uitstippelen met behulp van wijkleerroutes; het wijkcurriculum. Bij sociaal innovatieve initiatieven in de wijk en economisch innovatieve bedrijven kunnen mensen – van jong tot oud – cursussen, workshops, stages, werkervaringstrajecten en banen vinden. Meer lezen over de achtergronden? WP West Practice UIA

Community-building in Delfshaven Rotterdam

HOE WERKT ‘T? De kracht van West Practice zit ‘m met name bij het netwerk van partijen die elkaar weten te vinden. Hiervoor worden regelmatig netwerkbijeenkomsten georganiseerd in de wijk en in M4H met expedities, zeepkisten en andere nuttige en leuke momenten. Doel is om mensen die iets willen te koppelen aan plekken die iets nodig hebben. Vraag en aanbod bij elkaar brengen. Binnen een keten van verschillende leer-routes (groen, next economy, ambacht, etc) kunnen mensen zelf kiezen hoe zij zich willen ontwikkelen; van re-integratie via vrijwilligerswerk, stages tot uiteindelijk werk of ondernemerschap.

UIA visualisaties c3WIE ZITTEN IN HET NETWERK? Een groeiend aantal bedrijven, ontmoetingsplekken en initiatieven in het Merwe-Vierhavens gebied en in de omliggende wijken Bospolder-Tussendijken, Schiemond en Oud Mathenesse doet mee. Zoals bijvoorbeeld Peoples Power, Vrouwenvleugel Taanderstraat, BouwKeet, BouwAkademie/Buurman en Madein4Havens. Omdat de jeugd de toekomst heeft zijn er verbindingen met jongerenorganisaties als JOZ, Futuro, Zowel, TOS en het Jongerenloket. Daarnaast zijn de Stadsmarinier, het gebied Delfshaven, clusters Maatschappelijke Ontwikkeling en Werk & Inkomen van de gemeente Rotterdam partner in het programma. En uiteindelijk moet het natuurlijk leiden tot banen en ondernemerschap in M4H, Spaanse Polder en de haven van Rotterdam.

WAAR KAN IK HET VINDEN? West Practice vind je vooral bij alle mooie initiatieven. Er is ook een Centraal Station voor West Practice aan de Rosener Manzstraat 57, een voormalig politiebureau achter Pier 80. Een plek waar met name jongeren kunnen werken aan hun toekomst. Een plek waar de innovaties van M4H te zien zijn in de wijk. Hier ontmoet de next generation de next economy.

KAN IK MEEDOEN? Ja graag! Heb je binnen je organisatie of initiatief workshops of trajecten die mensen laten groeien in hun vaardigheden of ruimte voor een stageplek, bijbaan of klus? Stuur dan een bericht naar contact@westpracticerotterdam.nl met je gegevens, je aanbod en vraag. Dan nemen we je op in de metrokaart en brengen we je in contact met de rest van het netwerk.

ONDERNEMERSCHAP GEVRAAGD Vanuit het uitvoeringsprogramma 2017-2018 voor Bospolder-Tussendijken is er ruimte in ondersteuning en middelen om goede plannen mogelijk te maken. Er liggen kansen voor werkcoöperaties in klussen, groenbeheer, schoonmaak en ambachten waar mensen samen kunnen ondernemen met werk in de wijk. We zoeken nog naar goede ondernemers die hier vorm aan kunnen geven. Neem contact op met Delfshaven Coöperatie.

WIE IS WEST PRACTICE? In eerste instantie natuurlijk de initiatieven en ondernemingen in het netwerk. Voor de verbinding in het netwerk en tussen partners en stakeholders is er een regiegroep. Neem gerust contact op met een van hen bij vragen en opmerkingen: Bas Goedendorp (wijkcurriculum), Guus Balkema (M4H), Janjoost Jullens (next economy), Eva Nobbe (communicatie), Robbert de Vrieze (wijk), Tony van Acquoy (onderzoek).

DAT WIL IK WEL EENS VAN DICHTBIJ BEKIJKEN! Dat treft. Locals Willem Beekhuizen en Duy Ngo organiseren excursies langs verschillende plekken in de wijk en in het M4H gebied. Ontdek de meest bijzondere en leuke hotspots, boek een excursie via Willem (info@beekhuizenbindt.nl) of Duy (smile@miisohappy.com)

Expeditie 

Regelmatig organiseren we expedities in Bospolder Tussendijken en M4H in het Rotterdam Innovation District. Altijd al benieuwd geweest naar wat er aan de andere kant van het Dakpark ligt? Zoek je een plek waar mensen hun talenten verder kunnen ontwikkelen? Neem contact met ons op. 

West Practice Rotterdam – A.N.D.

West Practice Rotterdam – A.N.D.

Op 13 & 14 april organiseert West Practice het evenement A.N.D. Het havengebied M4H en de woonwijken van Delfshaven vormen de omgeving van dit tweedaagse evenement. Doel is om de zichtbaarheid en collectieve kracht van Rotterdam West te vergroten samen met bewoners en initiatiefnemers uit de woonwijken en innovatieve makers en creatieve pioniers uit de haven.

Lees meer
Aan de slag in je wijk: Angela’s route

Aan de slag in je wijk: Angela’s route

In Rotterdam West kunnen mensen binnen West Practice, het netwerk van de wijk, hun eigen route van wijk naar werk uitstippelen. Angela Renfurm heeft zo’n wijkleerroute afgelegd en werkt nu als gastvrouw en beheerder bij Jong Delfshaven aan de Rösener Manzstraat 57.

Lees meer
West Practice; van Wijk naar Werk

West Practice; van Wijk naar Werk

Bovenop het Dakpark in Rotterdam West sta je tussen twee werelden. In het westen zie je Merwe-Vierhavens; tegenwoordig als M4H onderdeel van het Rotterdam Innovation District. Met innovatieve bedrijven, ontwerpers en start-ups.

Lees meer
test