Selecteer een pagina

Bovenop het Dakpark in Rotterdam West sta je tussen twee werelden. In het westen zie je Merwe-Vierhavens; tegenwoordig als M4H onderdeel van het Rotterdam Innovation District. Met innovatieve bedrijven, ontwerpers en start-ups. In het oosten liggen de stadswijken Schiemond, Bospolder-Tussendijken, Spangen en Oud Mathenesse. Wijken met veel werkloosheid en armoede maar ook veel dynamiek van bewonersinitiatieven en sociale innovators. Op een vraag van het gemeentebestuur ontwikkelde de Delfshaven Coöperatie een plan om de verbinding tussen deze werelden te leggen, op weg naar de Next Economy.

Urban Innovative Action

Het klinkt eigenlijk logisch, een verbinding maken tussen deze twee kansrijke gebieden in opkomst. De vraag naar een Urban Innovative Action werkte als een katalysator voor de koplopers in het gebied. Zo’n 20 lokale partners ontwikkelden een plan waarbij mensen zelf mee kunnen doen in de ‘Next Economy’. Nu is de stap van hangen op de hoek van de Spanjaardstraat naar procesoperator voor Shell in de Botlek vaak gewoon te groot. In het plan kunnen mensen vaardigheden, werk en lokale veerkracht ontwikkelen. De organisaties in de wijk vormen stepping stones waarlangs mensen hun eigen route naar zelfontplooiing, ontwikkeling en werk kunnen uitstippelen. Via een buddy-systeem naar plekken voor ontmoeting, talentontwikkeling, educatie en stages naar werk en ondernemerschap.

UIA visualisaties c

Versterking lokaal netwerk

West Practice bouwt voort op dat wat er al is. Stroop is een ontmoetingsplek voor bewoners, ondernemers en ontwerpers, De Bouwkeet stimuleert jongeren om te maken, bij Buurman kun je een cursus meubelmaken volgen, College Delfshaven doet klussen met jongeren, SuGu Club ontwikkelt een assemblagefabriek waar ontwerp, geavanceerde machines en werk bij elkaar komt en het Erasmus Centre for Entrepreneurship ondersteunt innovatieve start-ups bij hun ontwikkeling. Zo is er al een keten van plekken die allemaal ondernemersgeest als gemeenschappelijke factor hebben. Door al hun activiteiten in één curriculum bij elkaar te vegen en verder te versterken ontstaat er een lokaal netwerk dat mensen stap voor stap naar werk helpt.

UIA visualisaties c3

Next Economy

Ondertussen werken zij aan de uitdagingen van de toekomst; transitie naar een circulaire economie en een duurzame energievoorziening. Nieuwe toepassingen voor energiebesparing worden in de wijk getest, producten van jonge ontwerpers en ondernemers worden geproduceerd in het gebied met de grootste dichtheid aan makerspaces van Europa. Zo wordt de next economy geen spookbeeld van robots en werkeloosheid maar een kans voor Rotterdam om met trots dé makersstad van de toekomst te worden.

Heb je ook wat toe te voegen aan het netwerk van West Practice? Neem contact op met Peter Pol of Robbert de Vrieze.

test