Selecteer een pagina

Wijkcomité in actie

door Madelon Stoele | 8 april 2019

Mogen we nog een keertje voorstellen: Orkun Durmaz, Eunike Ulmasenbum, Martin Segedy, Pim van der Wel en Slavcho Gogov, leden van het Wijkcomité Oud Mathenesse-Witte Dorp én bewoners van het gebied. Sinds een klein jaar zijn ze met elkaar aan de slag. Een korte update.

Community-building in Delfshaven Rotterdam

De leden van het Wijkcomité vormen een vertegenwoordiging van de inwoners en zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur. Het Wijkcomité werkt hetzelfde als de gebiedscommissies in de rest van de stad, met een opdracht voor vier jaar en maandelijks openbare vergaderingen. Het comité bestaat nog niet zo lang, dus is er ruimte om een eigen werkwijze te ontwikkelen. En dat willen ze maar al te graag: vooral samen optrekken met andere bewoners. Het is best een spannende opdracht; na loting als wijkbewoners je buurt vertegenwoordigen. Het is voor de vijf nog steeds een beetje uitvinden wat het beste werkt. Wat is belangrijk? Hoe betrekken we andere bewoners? Welke Informatie hebben we nodig? Hoe kunnen we op basis van signalen actie ondernemen? En dat alles terwijl bewoners, ambtenaren, college en gemeenteraad allerlei verschillende verwachtingen hebben.

Samen opruimen

Eind vorig jaar haalde het Wijkcomité informatie uit de buurt op. Een grote ergernis van veel bewoners in Oud Mathenesse-Witte Dorp bleek het (zwerf)afval op straat door overvolle containers. Daar moet iets aan worden gedaan! Zo kwam het dat het Wijkcomité op de landelijke Nederland Schoon-dag (23 maart) de mouwen opstroopte. Samen met bewoners ruimden ze zwerfafval op en maakten ze een filmpje voor het college de gemeenteraad. Om te laten zien dat veel mensen in Oud Mathenesse met goede bedoelingen op zoek gaan naar lege containers, maar dat is in de wijk nog niet zo makkelijk! En om te delen dat zij samen met bewoners willen meedenken over mogelijke oplossingen. Bijvoorbeeld de organisatie van een recycle- en ruildag of van restafval speeltoestellen maken.

Meedoen?

Vanuit Delfshaven Coöperatie trekt Marte Kappert met het Wijkcomité op om hun acties bekender en zichtbaarder te laten worden. Met steeds als startvragen: wat gaat de bewoners uit de wijk aan het hart? En: wat willen en kunnen zij samen met het Wijkcomité op de agenda bij de gemeenteraad zetten? Wil jij ook meedenken of de handen uit de mouwen steken in Oud Mathenesse-Witte Dorp? Neem dan contact op met Marte Kappert.

test