Wijkcomité in actie

door Madelon Stoele | 8 april 2019

Mogen we nog een keertje voorstellen: Orkun Durmaz, Eunike Ulmasenbum, Martin Segedy, Pim van der Wel en Slavcho Gogov, leden van het Wijkcomité Oud Mathenesse-Witte Dorp én bewoners van het gebied. Sinds een klein jaar zijn ze met elkaar aan de slag. Een korte update.

Community-building in Delfshaven Rotterdam

De leden van het Wijkcomité vormen een vertegenwoordiging van de inwoners en zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur. Het Wijkcomité werkt hetzelfde als de gebiedscommissies in de rest van de stad, met een opdracht voor vier jaar en maandelijks openbare vergaderingen. Het comité bestaat nog niet zo lang, dus is er ruimte om een eigen werkwijze te ontwikkelen. En dat willen ze maar al te graag: vooral samen optrekken met andere bewoners. Het is best een spannende opdracht; na loting als wijkbewoners je buurt vertegenwoordigen. Het is voor de vijf nog steeds een beetje uitvinden wat het beste werkt. Wat is belangrijk? Hoe betrekken we andere bewoners? Welke Informatie hebben we nodig? Hoe kunnen we op basis van signalen actie ondernemen? En dat alles terwijl bewoners, ambtenaren, college en gemeenteraad allerlei verschillende verwachtingen hebben.

Samen opruimen

Eind vorig jaar haalde het Wijkcomité informatie uit de buurt op. Een grote ergernis van veel bewoners in Oud Mathenesse-Witte Dorp bleek het (zwerf)afval op straat door overvolle containers. Daar moet iets aan worden gedaan! Zo kwam het dat het Wijkcomité op de landelijke Nederland Schoon-dag (23 maart) de mouwen opstroopte. Samen met bewoners ruimden ze zwerfafval op en maakten ze een filmpje voor het college de gemeenteraad. Om te laten zien dat veel mensen in Oud Mathenesse met goede bedoelingen op zoek gaan naar lege containers, maar dat is in de wijk nog niet zo makkelijk! En om te delen dat zij samen met bewoners willen meedenken over mogelijke oplossingen. Bijvoorbeeld de organisatie van een recycle- en ruildag of van restafval speeltoestellen maken.

Meedoen?

Vanuit Delfshaven Coöperatie trekt Marte Kappert met het Wijkcomité op om hun acties bekender en zichtbaarder te laten worden. Met steeds als startvragen: wat gaat de bewoners uit de wijk aan het hart? En: wat willen en kunnen zij samen met het Wijkcomité op de agenda bij de gemeenteraad zetten? Wil jij ook meedenken of de handen uit de mouwen steken in Oud Mathenesse-Witte Dorp? Neem dan contact op met Marte Kappert.

Verder bouwen aan een sociaal ecosysteem

Verder bouwen aan een sociaal ecosysteem

Binnen Delfshaven Lokaal is de Welzijnscoalitie een groep van 50 buurtinitiatieven die op het vlak van welzijn samenwerken. Na de teleurstellende uitkomst van de aanbesteding vonden de initiatieven elkaar meer dan ooit in een visie dat welzijn anders kán.

Lees meer
Hoop na #wijkbuitenspel

Hoop na #wijkbuitenspel

Robbert sprak onlangs in een column van Vers Beton zijn zorg én hoop uit. “Wijkpaleis, Carnissetuin, Welzijnscoalitie, Wielewaal, wooncoöperaties, Zelfregiehuis, Fazantstraat, de Larenkamp en Tweebosbuurt.

Lees meer
Open Oproep | Mooie plannen voor BOTU2028 gezocht!

Open Oproep | Mooie plannen voor BOTU2028 gezocht!

Vorig jaar werd al geëxperimenteerd met participatief begroten in de Energiewijk BoTu: een bedrag voor lokale initiatieven waar bewoners zelf over konden welke projecten de meeste maatschappelijke meerwaarde opleverden. Nu is het samen begroten uitgebreid naar de thema’s armoede & schulden, zorg & ouderen, jeugd & opvoeden, activering & werk en buitenruimte.

Lees meer
Herinrichting Driehoeksplein… eindelijk!

Herinrichting Driehoeksplein… eindelijk!

Goed bericht! Na jaren wachten is het eindelijk zover: we krijgen een nieuw Driehoeksplein.
En: bewoners denken en praten tijdens het hele proces mee. De afgelopen maand is er in samenwerking met bewoners de keuze gemaakt voor een ontwerpbureau.

Lees meer
Vernieuwde website

Vernieuwde website

Vernieuwde website door Madelon Stoele | 18 december 2020Tadaaa!! Sinds vandaag staat onze nieuwe website online en wij zijn er trots op! Een nieuwe en frisse uitstraling, Vier hoofdthema’s, nieuwsberichten per thema, meer beeld en illustraties en een duidelijk...

Lees meer
Rondje langs de velden

Rondje langs de velden

Een rondje langs de velden doen’ komt uit een oud radioprogramma waar het over voetbal ging. Ze deden verslag van verschillende wedstrijden en dan was het tijdens de uitzending gebruikelijk om van reporter naar reporter te schakelen die allemaal weer op een andere locatie zaten.

Lees meer
Timmerdorp Marconia

Timmerdorp Marconia

Het duurt nog even voor het echt zomer is, maar hierbij wel alvast een oproep voor een zomerse activiteit. Van dinsdag 17 t/m zaterdag 21 juli organiseert gebiedscoöperatie Marconia weer het Timmerdorp! Marconia is ook dit jaar op zoek naar vrijwilligers, organisatoren en sponsors, die het event samen tot een succes willen maken.

Lees meer
Verslag bijeenkomst Wmo Radar

Verslag bijeenkomst Wmo Radar

Op donderdag 18 januari presenteerde de nieuwe welzijnsaanbieder, Wmo Radar, zichzelf aan het netwerk in Delfshaven. Hoe ziet Wmo Radar ‘samenwerken met lokale organisaties’ in 2018 voor zich? En welke kansen zijn er?

Lees meer
test