Home > Bouwen aan waarde
Bouwen aan waarde
‘Onder de streep’ moeten mensen in de wijk er beter van worden. Delfshaven Coöperatie gaat voor waardecreatie op de lange termijn. Duurzame ontwikkeling op alle fronten; of het nou gaat over zelfontplooiing, talentontwikkeling, ondernemerschap, inkomen of andere waarde uitgedrukt in geld. Datgene wat verdiend wordt in de wijk houden we ook graag in de wijk. De waarde willen ten goede laten komen aan al die veerkrachtige bewoners en lokale ondernemers. Hoe kunnen initiatieven, bedrijven, instellingen en overheid effectiever en met meer rendement voor de wijk én voor zichzelf samenwerken? Dat is een mooi sociaaleconomisch vraagstuk waar we ons graag tegenaan bemoeien.
Welzijnscoalitie
Lokale bewonersinitiatieven bouwen samen al jaren aan welzijn in Delfshaven. Onder druk van corona bloeide Delfshaven Helpt op, een netwerk van betrokken wijkpartners.
Made in Delfshaven
Hoe leuk zou het zijn als Delfshaven eindelijk een herkenbaar informatiepunt voor toeristen en bezoekers krijgt? Een plek waar je spulletjes en lokale producten kunt kopen. De wens van de ondernemersvereniging Schiedamseweg zou hiermee ook in vervulling gaan: een iconisch element bij de entree van het winkelgebied. Een multifunctionele kiosk, ‘Made in Delfshaven’ in het oude brugwachtershuisje, zou dat mogelijk zijn?
WijF
Het wijkinvesteringsfonds (WijF) geeft kleine donaties aan ondernemende initiatieven, activiteiten en projecten in Bospolder-Tussendijken. Het gaat om gerichte bijdragen, bedoeld om dingen in gang te zetten. Het WijF is mogelijk gemaakt door bijdragen van partners en fondsen.
Delfshaven Lokaal
Delfshaven Lokaal is een netwerk van bijna 200 formele en informele organisaties in Delfshaven. Als lokale aanbieders werken zij aan welzijn, zorg, onderwijs, cultuur en ontspanning voor bewoners. Delfshaven Lokaal zet zich in voor duurzame samenwerking en kennisuitwisseling.
Geldstromen
Bij kapitaal in de wijk denk je vaak aan vastgoed, terwijl buiten het vastgoed veel grotere geldstromen te vinden zijn, die bovendien beter op talenten en mogelijkheden van mensen aansluiten. Het anders inrichten van bijvoorbeeld de zorg en daarmee de geldstromen kan zorgen voor meer werkgelegenheid.
Energiewijk BoTu
Sinds eind 2017 werken diverse partijen samen aan de energietransitie in Bospolder Tussendijken. De wijk is aangewezen als een van de eerste vijf Rotterdamse wijken die van het gas af moeten gaan. Door ontwerpend onderzoek, samenwerking en sociaal ondernemerschap zijn er lokale energie-initiatieven ontstaan
West Practice/ Open Badges
De sleutel tot veerkracht ligt in betekenisvol werk. Dat gaat voor veel mensen niet van de ene op de andere dag. Mensen hebben stapstenen nodig om zichzelf te kunnen ontwikkelen: een vrijwilligersproject, een buurthuiskamer en vooral netwerken waar ze vaardigheden kunnen ontwikkelen.