Delfshaven Energie Coöperatie in de steigers

door Robbert de Vrieze | 17 april 2019

Het is tijd. Bospolder-Tussendijken is een van de eerste wijken in Rotterdam die van het gas afgaat. Als we als bewoners niet willen dat de energietransitie ons overkomt dan moeten we onszelf organiseren zodat we eigenaar van de energietransitie kunnen worden. Daarom hebben een aantal bewoners en ondernemers het initiatief genomen voor de Delfshaven Energie Coöperatie. De nieuwe coöperatie wil groene stroom beschikbaar maken voor de buurt maar ook samenwerken rondom energiebesparing en de opslag van energie in bijvoorbeeld een buurtbatterij. De nieuwe coöperatie staat nog in de kinderschoenen. Wijkbewoners opgelet: er worden denkers en doeners gevraagd om samen op te trekken.

Community-building in Delfshaven Rotterdam

Een energie coöperatie is een initiatief van lokale bewoners, die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met duurzame energie. Dat kan bijvoorbeeld door te investeren in de opwekking van zonne-energie. Met de opbrengst hiervan kan je energierekening omlaag of kun je andere lokale investeringen doen. Als lid van een lokale energiecoöperatie help je mee om jouw omgeving te verduurzamen. Ook zonder een eigen dak voor zonnepanelen kun je toch meedoen en profiteren van de energietransitie. Want dat is het verschil met de grote kolencentrales; je kunt het makkelijk zelf -en samen met je buren- doen!

Energietransitie

Het doel van Delfshaven Energie Coöperatie? Dat de voordelen van de energietransitie bij de bewoners van Bospolder Tussendijken terecht komen. Stap voor stap. Voor huurders en kopers, voor mensen met en mensen zonder geld om te investeren. Naast duurzaamheid en de besparing van CO2 is het de bedoeling dat mensen een lagere energierekening overhouden. Ook een belangrijk (sub)doel is dat de energiecoöperatie werk oplevert voor mensen in de wijk. Stel: er worden zonnepanelen neergelegd. Dan zou het mooi zijn dat kansen op werk biedt voor mensen uit de wijk. Daarvoor heeft wijkinstallatiebedrijf Wijkenergie Werkt inmiddels een bijdrage gekregen van Citylab 010.

Voorbeelden: De Boog en Zelfregiehuis

Het Zelfregiehuis en duurzame basisschool De Boog in Bospolder Tussendijken zijn twee voorbeelden waar bewoners kunnen zien wat de energietransitie kan inhouden. Zo zijn er vergaande plannen om het pand van het Zelfregiehuis aan te kopen voor de wijk met een goed verdienmodel en lage energiekosten. Het pand kan een logeerhuis worden met zorgfunctie voor de wijk (lees meer). Er is financiering voor een haalbaarheidsonderzoek en een ontwerp. Ook het duurzaam en veerkrachtig maken van basisschool De Boog is een mooi voorbeeld hoe duurzaamheid in de praktijk van de wijk vorm kan krijgen. In de voorlopige ideeën komt vergroening van het binnenterrein, water en natuurlijk spelen samen met duurzame energie. Welke functies kunnen een school en een plein allemaal hebben? In het onderwijsprogramma leren kinderen natuurlijk over duurzaamheid in de wijk zelf.

Duurzaam doen

Delfshaven Energie Coöperatie wordt een coöperatie maar ook een platform en club van mensen die kennis over duurzaamheid delen. Als we de energietransitie goed willen aanpakken dan is samenwerken een must; iedereen weet inmiddels wel dat we iets aan duurzaamheid moeten doen en samen kom je verder! Stap voor stap kijken we hoever we komen. En in het doen kom je vanzelf nieuwe oplossingen tegen.

Delfshaven Energie Coöperatie is een initiatief van Jessica Curta, Julia Hevemeyer en Robbert de Vrieze en werkt nauw samen met Delfshaven Coöperatie. Kennis en kunde op het gebied van energie wordt gebundeld en ingezet voor de wijk. De nieuwe energie coöperatie zoekt naar ideeën en kracht uit de wijk. Weet je een geschikt dak voor zonnepanelen? Heb je ervaring met het opwekken van duurzame energie? Ben jij een rekenmeester die een zonnedak rond wil rekenen? Wil jij deelnemen aan dit initiatief in Bospolder Tussendijken? Ook ontwikkelaars en maatschappelijke organisaties worden gevraagd om mee te denken.

 Meer info? Neem contact op met Robbert de Vrieze (06.19354343)

De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu

De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu

‘De energietransitie heeft op veel manieren impact op ons leven: hoe je kookt, de inrichting van je huis, ga zo maar door,’ aldus Robbert de Vrieze, een van de initiatiefnemers van de Delfshaven Energie Coöperatie. De impact van de energietransitie moet voor bewoners van Bospolder Tussendijken zo positief mogelijk uitpakken, vindt de coöperatie.

Lees meer
Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie

Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie

De Gijsingflats zijn vijf naoorlogse galerijflats in Tussendijken. De flats worden de komende tijd opnieuw geïsoleerd en klaargemaakt voor de overstap van gas naar warmtenet. Naast deze verduurzaming ondergaan de flats een sociale ontwikkeling. Een sociaal team onderzoekt samen met bewoners of de energietransitie als sociale hefboom gebruikt kan worden. Kan de overstap zorgen voor meer verbinding tussen bewoners?

Lees meer
Een zonnedak voor alle bewoners

Een zonnedak voor alle bewoners

Op de daken van basisscholen Dakpark en de Boog in Schiemond komen zonnepanelen die bewoners in Delfshaven kunnen huren, mét voordeel op hun energierekening. Een mooie kans voor bewoners in Bospolder Tussendijken want zelf duurzame energie opwekken was tot voor kort alleen weggelegd voor mensen met een eigen dak en een hoop geld.

Lees meer
Openingspresentatie IABR: Energiewijk Bospolder Tussendijken

Openingspresentatie IABR: Energiewijk Bospolder Tussendijken

Krijgt iedereen een geïsoleerd huis, zonnepanelen op het dak en windmolens om de hoek? Wat kosten die duurzame maatregelen? Hoe kun je als bewoner meedoen, alleen of met de buren? En wanneer zullen al deze veranderingen plaatsvinden? Kortom: wat betekent de energie-overgang voor Bospolder Tussendijken en haar bewoners?

Lees meer
Energiewijk Bospolder Tussendijken


Energiewijk Bospolder Tussendijken


Samen met Havensteder, gemeente Rotterdam en de IABR (Internationale Architectuur Biënnale) is Delfshaven Coöperatie opdrachtgever voor een onderzoek en plan naar de ‘Next generation Energie- en woonwijk’: Wat betekent de energietransitie concreet voor Bospolder Tussendijken en kan het een hefboom zijn om de sociaal-economische positie van bewoners in de wijk te verbeteren?

Lees meer
test