Spiegelei 

Een netwerk is geen organisatie

Door: Patrick Boel

In november 2013 toonde Klaus Overmeyer, urban guest critic van de Leeuwstichting, de metafoor van het ‘spiegelei’ om het nieuwe werkveld van de stadmaker te beschrijven.

In zijn optiek zijn we van de traditionele werkverdeling (‘mercedesster’) naar een diffuus krachtenveld gegaan tussen alle betrokken partijen met nieuwe vormen van samenwerking en waardenbepaling. Voor mij beschrijft dit in één plaatje waar en hoe we als Delfshaven Coöperatie werken.

Dit eigeel kent een geheel eigen organisatievorm: netwerk. Al is dit zeker geen organisatie in de gebruikelijke betekenis. Een netwerk is tussen mensen en niet tussen organisaties, het is gebouwd op vertrouwen en niet op regels en procedures. Het is geven en nemen over de grenzen van de eigen organisatie heen, maar dan zonder boekhouding. Het werkt alleen door het delen van informatie en inspiratie, wat met de gebruikelijke privacyregels eigenlijk niet kan. Hier ontstaan integrale oplossingen, die door de verkokering anders niet mogelijk zijn. Vanuit gedeelde waarden en visies ontstaat innovatie.

De afgelopen jaren is in het eigeel van Bospolder-Tussendijken heel veel resultaat geboekt. Om dat te borgen en verder uit te bouwen, is er de verleiding om het eigeel beter te gaan organiseren. In mijn optiek moeten de verschillende organisaties en het netwerk van het eigeel náást elkaar bestaan met elk hun eigen werkwijze. Dat vraagt dan wel de bereidheid om te werken aan het verder ontwikkelen van die organisaties, opdat zij beter kunnen faciliteren wat er in dat eigeel gebeurt.

Meer weten over de filosofie van Klaus Overmeyer? Klik hier voor de brochure die hij schreef als urban guest critic in 2013.

 

test