Brugwachtershuisje Lage Erfbrug wordt kiosk

door Madelon Stoele | 4 september 2018

Op 3 september j.l. is de verbouwing gestart van het oude brugwachtershuisje op de Lage Erfbrug in Delfshaven. Het huisje wordt kiosk. Het krijgt een dubbele voordeur buiten de slagbomen aan de Schiedamsewegkant, zodat bezoekers op een veilige manier naar binnen kunnen, ook als de brug open gaat. Het project is een initiatief van Stichting Brugwachtershuisjes en haar oprichter en projectleider Lotti Hesper. De stichting werkt voor dit project samen met de Delfshaven Coöperatie, eigenaar Gemeente Rotterdam, ondernemer Lilia Costa, architect Tomaline, aannemer Joep Grooten en Job Durafonds.

Community-building in Delfshaven Rotterdam

Over de kiosk

Het oude, karakteristieke brugwachtershuisje bij de Lage Erfbrug, eigendom van de gemeente Rotterdam en gemeentelijk monument, heeft al sinds 2006 geen functie meer. Het is sinds 2012 in beheer bij Stichting Brugwachtershuisjes en is tot nu toe gebruikt voor diverse culturele doeleinden als exposities en mini-concertpodium. De gebruiksmogelijkheden waren beperkt, omdat de ingang zich achter de slagboom bevond en daarom alleen gebruikt mocht worden als de brug niet bediend wordt. Daardoor stond het huisje er op veel tijden verlaten bij. Met de nieuwe dubbele voordeur wordt het huisje 24 uur per dag toegankelijk.

Toerisme

Al jaren is er behoefte aan een herkenbaar informatiepunt voor toeristen en bezoekers van Delfshaven. Om hierin te voorzien en het toeristisch aanbod uit te breiden in Historisch Delfshaven, gaat ondernemer Lilia Costa samen met platform Historisch Delfshaven en de ondernemersvereniging Schiedamseweg het brugwachtershuisje omtoveren tot herkenbaar, iconisch element bij de entree van dit winkelgebied en een paviljoentje waar je Delfshavens producten kunt zien en proeven.

Lil’ Delfshaven

Uit meerdere inzendingen voor invulling van de kiosk selecteerde een lokale jury Lilia Costa met haar plan Lil’ Delfshaven. Zij heeft al een half jaar proef kunnen draaien in het huisje, met beperkte toegankelijkheid. Na de verbouwing maakt ze van het huisje een veelzijdige kiosk die een combinatie wordt van informatiepunt voor bezoekers van Delfshaven, een verkooppunt lokale producten en waar bewoners kleine evenementen kunnen organiseren. “Geweldig om deze droomonderneming in mijn wijk neer te mogen zetten. Lil’ Delfshaven gaat een maatschappelijke functie vervullen. Door lokale ondernemers en kunstenaars een podium te bieden, hopen wij het talent van Delfshaven goed op de kaart te zetten de komende jaren. Alsook de rijkdom van Delfshaven zichtbaar te maken voor de wereld.”

Mijlpaal

Dit huisje was in 2012 de aanleiding voor de oprichting van de Stichting Brugwachtershuisjes. Lotti Hesper maakt al meer dan 10 jaar verwaarloosde plekken mooi met kunstprojecten. Brugwachtershuisjes zijn daarin een aparte tak van sport geworden met een eigen stichting. Hesper: “Ik kwam in 2008 voor de liefde in Delfshaven wonen en ik heb toen ruim twee jaar gelobbyd tot ik de sleutel van het huisje had. Na jaren van tijdelijk programma ben ik enorm trots dat het huisje nu een kiosk wordt en de wijk hiermee een levendige entree krijgt.” Ze vervolgt: “Dit is hergebruik op 9 m2 erfgoed. Nederland telt wereldwijd de meeste brugwachtershuisjes. Honderden huisjes in Nederland staan leeg en vragen om hergebruik. Amsterdam heeft bijvoorbeeld al 11 hotelsuites in huisjes, voor Rotterdam liggen er kansen om met hergebruik van nog zo’n 15 huisjes de relatie met het water te versterken.”

De Delfshaven Coöperatie maakte, met twee donaties en een hybride lening zonder rente, samen met een donatie van Job Durafonds de investering mogelijk. De verbouwing zal medio oktober gereed zijn.

Brugwachtershuisje open

Brugwachtershuisje open

Brugwachtershuisje open door Madelon Stoele | 17 april 2019Het oude brugwachtershuisje op de Lage Erfbrug is na een verbouwing omgetoverd tot Lil' Delfshaven, een leuk winkeltje met mooie lokale producten, kunstexposities en events. Ook dient het als informatiepunt...

Lees meer
Made in Delfshaven

Made in Delfshaven

Hoe leuk zou het zijn als Delfshaven eindelijk een herkenbaar informatiepunt voor toeristen en bezoekers krijgt? Een plek waar je spulletjes en lokale producten kunt kopen. De wens van de ondernemersvereniging Schiedamseweg zou hiermee ook in vervulling gaan: een iconisch element bij de entree van het winkelgebied.

Lees meer
Kiosk in Brugwachtershuisje?

Kiosk in Brugwachtershuisje?

Het huisje staat er op veel tijden verlaten bij. Het oude, karakteristieke brugwachtershuisje bij de Lage Erfbrug heeft wel een functie als expositieruimte en miniconcertpodium.

Lees meer
test