BoTu next generation, nu of later?

Patrick Boel

Bij duurzame huizen kan iedereen zich iets voorstellen, ook in een arme stadswijk, zoals Bospolder Tussendijken. Maar hoe zit het met de mensen die in 2030 in die duurzame huizen wonen? Verbind de fysieke met de sociale wereld, of sterker nog: stel de sociaaleconomische ontwikkeling van mensen centraal, betoogt Patrick Boel in zijn blog. ’De next generation? Die woont er al!’

Het valt me iedere keer weer op dat vooral technische mensen leidend zijn bij gebiedsontwikkeling. In Bospolder Tussendijken zijn het ook vooral de stedenbouwers, architecten en ingenieurs die al druk aan het ontwerpen zijn voor de wijk in 2030. Ze noemen dat met een mooie term ‘next generation woonwijk’. Daarbij gaat het om nieuwe energiesystemen, duurzame woningen, gescheiden riolering, stadsverwarming, enzovoort.

Mijn gedachte daarbij? Het gaat om de next generation in Bospolder Tussendijken, maar de volgende generatie waarover gesproken wordt, woont er al! Geboren en getogen in de wijk zullen deze kinderen en jongeren mensen rond 2030 volwassen zijn. We weten dat zij een (te) laag inkomen hebben en dat er (te) weinig werk voor ze is. Er valt nog een hele wereld te winnen bij het opleiden van deze generatie. Als we met elkaar willen dat deze next generation straks ook nog in die prachtige next generation woonwijk woont, dan ligt daar misschien wel de grootste uitdaging.

Waarom zitten er geen ambtenaren van maatschappelijke ontwikkeling, economie en werk & inkomen aan tafel bij al die technici? En hoe zouden zij het aanpakken om ervoor te zorgen dat de next generation in de wijk kan blijven wonen? Waar is het ontwikkelingsplan voor Bospolder Tussendijken voor opleiding, werkgelegenheid en bedrijvigheid? Waarmee gaan deze ambtenaren als eerste aan de slag? Waar is hun sociale investeringsprogramma?

Zoals het nu gaat, ligt er straks een mooi plan van technische mensen. Dan moeten we maar zien hoe we al die andere belangrijke zaken ad-hoc gaan oplossen. Kunnen we het niet eens omdraaien en de sociaal-economische ontwikkeling voorop stellen? Ik ben benieuwd hoe gebiedsontwikkeling er dan uitziet.

test