credits: verhalensmederij.nl / planenaanpak.nl

 

Blog door Milja Kruijt

Als bewoner investeer ik veel tijd in community building. Daarnaast heb ik ook een ‘betaald’ leven als kwartiermaker en manager. Als community builder heb ik een open agenda. In mijn betaalde rol ben ik oplossingsgericht en houd ik nogal van het aanpakken. Over het algemeen vult dat elkaar prima aan, maar soms ook niet..

Een van de kernprincipes van Community Building is dat van het een het ander komt. Dat er al werkende weg, op een organische manier gebouwd en ontwikkeld wordt. Dat gaat in het tempo van de wijk, in het tempo van de relatie die ontstaat en in het tempo van het vertrouwen. Over het algemeen ben ik er best goed in om aan te sluiten bij wat er is. Dat betekent: vragen stellen, dingen benoemen en met toestemming een beetje masseren, duwen en trekken.

Rondom ABCD (Asset Based Community Building) in BoTu is het proces werkende weg heel soepel verlopen. Niet heel snel maar wel duurzaam, constant en met steeds meer betrokken mensen. En toen ineens stolde dat proces … alles lag stil. Ik had geen koffie afspraken meer, ik kreeg te horen dat ik vooral in de ik-vorm over ABCD sprak en ik raakte het contact met het proces kwijt. Ik begreep er niks van. Had ik dan toch niet iedereen in alle stappen meegenomen?

Zoals Johan Cruijff zei: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ Het duurde even voor ik door had dat ik ‘efficiënt’ geworden was, een agenda opgesteld had en niet meer werkende weg bezig was maar… een eigen plan had. Een plan van mij is geen plan van de community … een plan van mij maakt dat het proces van de community stolt en vastloopt. Toen ik dat zag zat ik mijn eentje achter mijn werktafel met het schaamrood op mijn kaken. Wat had ik mij in mijn hoofd gehaald?

Gelukkig heeft Johan Cruijff meer geniale uitspraken gedaan. Ik koester deze: ‘Je wordt beter door slechter te worden.’ Dat is hoe we goede community builders worden: in kleine stapjes, door fouten te maken en daarvan te leren. Het leren met mensen te delen en de stappen en successen te vieren!

 

 

 

test