Convenant BoTu Buurthuiskamers

door Madelon Stoele | 11 april 2022

Lokaal maatschappelijk initiatief heeft ruimte nodig om te wortelen. Zoveel was al duidelijk en het werd nog duidelijker toen het pand van het Zelfregiehuis door de gemeente verkocht werd aan de hoogste bieder. Tegelijkertijd werd dit (en andere) bewonersinitiatief ondersteund vanuit BoTu2028 en het programma Community Building. Beleid dat elkaar tegenwerkt; dat moest en kon beter.

Convenant BoTu Buurthuiskamers

Samen met Delfshaven Coöperatie sloegen gemeente en Havensteder de handen ineen om te komen tot een convenant voor buurthuiskamers in BoTu. Kunnen we gezamenlijk in alle acht buurten van BoTu buurthuiskamers duurzaam ondersteunen, in ieder geval tot 2028? 

In Bospolder Tussendijken wordt nu samengewerkt aan dat convenant door ambtenaren van het gebied, de clusters Maatschappelijke- en Stads-Ontwikkeling, Delfshaven Coöperatie en lokale buurthuiskamers. Het idee is dat Havensteder en de gemeente een aantal buurthuiskamers financieel gaan ondersteunen. Via een afwegingskader kun je als buurthuiskamer extra credits verdienen; Hoe meer inclusief, hoe meer dagen open, hoe meer verschillende (doel)groepen betrokken hoe meer de buurthuiskamer voor financiële ondersteuning in aanmerking komt.

Delfshaven Coöperatie (in samenwerking met maatschappelijk architect San Dino Arcilla) richt zich op de ontwikkeling van de individuele buurthuiskamers van bewonersinitiatief naar sociale onderneming; hoe kun je je pand, organisatie, financiën, buitenruimte en programmering stap voor stap verbeteren? En, wat is de potentie van een netwerk van die buurthuiskamers? Wat gebeurt er als ze slimmer samen gaan werken? Bij Huize Middelland zien we wat daar de positieve resultaten van zijn; meer programma, meer vrijwilligers en betere cijfers op de wijkindex.

Door programma’s als Community Building, rondom welzijn, energie of de open oproep zijn steeds meer bewoners in BoTu actief betrokken bij de ontwikkeling van hun eigen wijk: Community Led Development. Al die netwerken hebben duurzaam beschikbare laagdrempelige plekken nodig om hun plannen en projecten te ontwikkelen. Met dit convenant onderkennen en erkennen alle betrokken partijen de maatschappelijke waarde van deze initiatieven.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

test