Hosselen anno 2018

Door: Milja Kruijt

Hosselen is de toekomst. Steeds meer mensen doen het. In het verleden had hosselen een negatieve en criminele betekenis. De betekenis van hosselen is aan het veranderen. Ik pleit dan ook voor een herwaardering van het hosselen.

Hosselen is iets maken uit niets. Het is dingen gedaan krijgen. Veel doen met weinig. Je lot in eigen handen nemen. Hosselen vergt geen groots plan van aanpak; het vergt talent voor improviseren en kansen herkennen (en grijpen). Hosselen is het een ruilen voor het ander, het proactief creëren van mogelijkheden voor jezelf. Een hosselaar wacht er niet op dat de perfecte omstandigheden ‘vanzelf’ ontstaan. Hosselen is hard werken, je handen uit de mouwen steken, creatief zijn, het vergt doorzettingsvermogen en lef. Hosselen is fouten maken en leren van trial & error.

Ondernemende economie

In Delfshaven hosselen we wat af. We ruilen spullen, koken in ruil voor VVV bonnen, naaien in ruil voor boodschappen, helpen elkaar met verbouwen en handelen vanuit de achterbak van de auto. Noem het de ‘grijze geld economie’, noem het de misfit economie, ruil- zwarte- informele- of wat-dan-ook-economie maar wees eerlijk; het is economie. Het gaat over waarde, vaak over geld, maar altijd over vaardigheden van mensen. Vaardigheden die binnen een andere situatie positief gewaardeerd worden als ‘ondernemend’ en ‘creatief’.

Kansrijke broedplaats

Een hosselaar is iemand die kansen pakt die zich voordoen om geld te verdienen en verschillende inkomstenbronnen heeft. Hosselen is dus geen diskwalificatie of eindstation. Laten we hosselen zien als een vertrekpunt naar ondernemerschap. Volgens mij is hosselen een van de meest kansrijke broedplaatsen voor talent die we hebben in Delfshaven. Laten we daar ons voordeel mee doen!

Rotterdam, februari 2018

 

test