Selecteer een pagina

De afgelopen jaren heeft het Zelfregiehuis aan de Taanderstraat hard gewerkt aan verbetering van de wijk en de veerkracht van bewoners. In het voormalig schoolgebouw wordt met bewoners gewerkt aan sociale, economische en politieke emancipatie en empowerment. De gemeente wil dit pand nu verkopen. Maar het Zelfregiehuis heeft zelf ook allang een plan voor dit gebouw. Welk plan krijgt de voorkeur?

Bewoners in kwetsbare situaties werken aan zelfvertrouwen en vaardigheden. Dat is de maatschappelijke meerwaarde van deze publieke plek. Tientallen bewoners die kansloos werden geacht vinden van hieruit hun weg richting maatschappij en werk. Het Zelfregiehuis zoekt naar een duurzame toekomst. Samen met Zorgvrijstaat West en Delfshaven Coöperatie is een hybride verdienmodel in ontwikkeling.

Tijdens de coronacrisis werden de ontwikkelende partijen onaangenaam verrast. De gemeente zette het pand te koop, op de vrije markt. Dit voedt de ontwikkeling in de stad dat maatschappelijk vastgoed wordt verkocht waarbij lokale initiatieven het onderspit delven. Projectontwikkelaars of bewoners; het is een ongelijk speelveld. Als we niet oppassen verdwijnt er waarde voor de stad. De waarde van ontmoetings- en ontwikkelingsplaatsen voor bewoners van Botu, waar bekend is dat het leven er ingewikkeld is.

Op 9 juli moeten de biedingen voor het pand aan de Taanderstraat 121 binnen zijn. Zelfregiehuis, Zorgvrijstaat en Coöperatie Delfshaven spreken nu met huisartsen en andere partners in zorg en welzijn over de kansen voor een lokaal zelfregie-gezondheidscentrum. Een plek waar ontmoeting, zelfregie, gezonde voeding, bewegen en functies als fysiotherapie, logopedie en geestelijke gezondheid bij elkaar komen. Het is kort dag. De hoop is op een doorbraak om burgerkracht en sociale infrastructuur te verankeren in de wijk.

Iedereen die een bijdrage wil leveren, of meer informatie wil kan contact opnemen met de initiatiefnemers:

Zelfregiehuis | Tonny van Sommeren & Wilma van der Wilt
Zorgvrijstaat | Dennis Lohuis
Delfshaven Coöperatie | Milja Kruijt, Patrick Boel, Robbert de Vrieze (06.19354343)

 

test