Hoop na #wijkbuitenspel

Madelon Stoele | 11 april 2022

Robbert sprak onlangs in een column van Vers Beton zijn zorg én hoop uit. “Wijkpaleis, Carnissetuin, Welzijnscoalitie, Wielewaal, wooncoöperaties, Zelfregiehuis, Fazantstraat, de Larenkamp en Tweebosbuurt. Rotterdam kent een lijst van schrijnende gevallen waar -de zo gewenste- burgerkracht het aflegt tegen de macht van de gemeentelijke overheid en doordrenkt met het bloed, zweet en tranen van betrokken Rotterdammers die iets goeds voor hun stad willen doen.”

Hoop na #wijkbuitenspel

Want “hoewel we verandering het liefste willen realiseren met positieve energie en inspiratie, ons gedrag is hardleers. Daarom is er een reset nodig, een crisis die gepaard gaat met heel veel persoonlijk leed, maar die ook zuiverend werkt.”, legt Jan Rotmans uit in zijn nieuwe boek Omarm de Chaos.

Met andere woorden: Iedere verandering zorgt voor verlies maar biedt ook kansen om het anders te doen. En dat is precies wat we als bewoners in Delfshaven doen! Het verlies van de aanbesteding smaakt bitter. En toch wordt het verband tussen de 70+ partijen in de Welzijnscoalitie sterker en krijgt een andere vorm. Dankzij de gemeenschap van actieve bewoners in wijken Bospolder Tussendijken en Spangen stelden uit die buurten de meeste bewoners zich kandidaat voor de verkiezing van de wijkraad in maart 2022. Dat geeft hoop!

Vast Goed voor Veerkrachtig BoTu

Vast Goed voor Veerkrachtig BoTu

Er is woningnood in Nederland, ook in Bospolder Tussendijken is dat te merken. Steeds meer gebouwen van de gemeente en woningbouwcorporaties worden verkocht en getransformeerd tot woningen. Maar in veel van dat soort panden zitten lokale maatschappelijke initiatieven die hierdoor op straat komen te staan.

Lees meer
BoTu knokt voor Zelfregiehuis

BoTu knokt voor Zelfregiehuis

De afgelopen jaren heeft het Zelfregiehuis aan de Taanderstraat hard gewerkt aan verbetering van de wijk en de veerkracht van bewoners. In het voormalig schoolgebouw wordt met bewoners gewerkt aan sociale, economische en politieke emancipatie en empowerment.

Lees meer
Plan duurzaam Zelfregiehuis

Plan duurzaam Zelfregiehuis

Een groen dak en een grote kas, een logeerhuis voor getraumatiseerde mensen uit de wijk, ingrediënten voor de maaltijden, plantjes voor de verkoop. In het toekomstige Zelfregiehuis in Bospolder Tussendijken gaan duurzaamheid, zorg en innovatie hand in hand.

Lees meer
test