Open Oproep | Mooie plannen voor BOTU2028 gezocht!

Madelon Stoele | 11 april 2022

Vorig jaar werd al geëxperimenteerd met participatief begroten in de Energiewijk BoTu: een bedrag voor lokale initiatieven waar bewoners zelf over konden welke projecten de meeste maatschappelijke meerwaarde opleverden. Nu is het samen begroten uitgebreid naar de thema’s armoede & schulden, zorg & ouderen, jeugd & opvoeden, activering & werk en buitenruimte. Ruim € 400.000,- is beschikbaar voor lokaal sociaal ondernemerschap waar bewoners in de lead zijn. 

BOTU open oproep

Zeven projectleiders uit de wijk zoeken onderling de integrale verbinding en de connectie met gemeentelijke programma’s. Een commissie van bewoners beoordeelt de plannen en kijkt scherp naar kwaliteit en rendement. Op 4 april werden de eerste negen plannen beoordeeld. Het was mooi om te zien dat bewoners hun taak heel serieus namen en dat hun opmerkingen de plannen echt beter maakten. De wisdom of crowds in werking! En een andere democratische ervaring; samen praten en beslissen over wat van waarde is in de wijk.

Ook een plan indienen? Kijk op de website van Bospolder Tussendijken voor de doelen en de voorwaarden. Iedere maand komt de beoordelingscommissie bij elkaar om nieuwe plannen te beoordelen.

Vast Goed voor Veerkrachtig BoTu

Vast Goed voor Veerkrachtig BoTu

Er is woningnood in Nederland, ook in Bospolder Tussendijken is dat te merken. Steeds meer gebouwen van de gemeente en woningbouwcorporaties worden verkocht en getransformeerd tot woningen. Maar in veel van dat soort panden zitten lokale maatschappelijke initiatieven die hierdoor op straat komen te staan.

Lees meer
BoTu knokt voor Zelfregiehuis

BoTu knokt voor Zelfregiehuis

De afgelopen jaren heeft het Zelfregiehuis aan de Taanderstraat hard gewerkt aan verbetering van de wijk en de veerkracht van bewoners. In het voormalig schoolgebouw wordt met bewoners gewerkt aan sociale, economische en politieke emancipatie en empowerment.

Lees meer
Plan duurzaam Zelfregiehuis

Plan duurzaam Zelfregiehuis

Een groen dak en een grote kas, een logeerhuis voor getraumatiseerde mensen uit de wijk, ingrediënten voor de maaltijden, plantjes voor de verkoop. In het toekomstige Zelfregiehuis in Bospolder Tussendijken gaan duurzaamheid, zorg en innovatie hand in hand.

Lees meer
test