Verhuizing Zelfregiehuis

Tekst: Sanne van der Meij, fotografie en illustratie: Yvet Ellenkamp

In het Zelfregiehuis nemen bewoners het heft in eigen handen. Voor en door de buurt, dat is de bedoeling. In het buurthuis werden de afgelopen jaren buurtbewoners opgeleid tot energiecoach, ontstond de Roze Brigade (een in het roze gehulde groep bewoners die maandelijks Park 1943 schoonprikt) en werd gestreefd naar economische, maatschappelijke en sociale zelfregie. De buurthuiskamer was tot voor kort te vinden aan de Taanderstraat, maar moest daar, zelfs na een heus Strijd Ontbijt, vertrekken toen het pand verkocht werd aan de hoogste bieder.

 Verhuizing Zelfregiehuis Rotterdam

Toch zit het Zelfregiehuis niet bij de pakken neer, maar strijkt ze voor nu neer bij Schiezicht, een ontmoetingsplaats aan de Spangensekade. Deze verhuizing is tijdelijk; het Zelfregiehuis blijft zoeken naar een permanente verblijfplaats. Eerder is onderzoek gedaan naar een duurzaam verdienmodel voor dit maatschappelijke initiatief: hoe kan het huis ook financieel zelfregie krijgen?

Helaas liep de buurthuiskamer in de Taanderstraat tegen het principe van de hoogste bieder aan: het pand gaat naar wie financieel het meest te bieden heeft, maatschappelijke of sociale waarde wordt hierin helaas niet meegerekend. Maar, het Zelfregiehuis gaat met onverminderde energie op zoek naar een nieuwe plek. Hierin worden ze gesteund door de gemeente, die inziet dat met de verkoop van het pand aan de Taanderstraat een fout is gemaakt. Ook is het initiatief in gesprek met Havensteder: de vraag naar een langdurige commitment van de woningcoöperatie is dringend, en noodzakelijk, zodat het Zelfregiehuis kan blijven doorbouwen aan de zelfregie waar ze voor strijden. Voorlopig dus even bij Schiezicht, Mathenesserdijk 272b.

Voor het persbericht lees hier

 

Herinneringen Taanderstaat

Herinneringen Taanderstaat

Herinneringen Taanderstaat door Madelon Stoele | 8 februari 2021De Taanderstraat 121 heeft sinds het gebouwd werd in 1929 veel maatschappelijke functies in de buurt gehad: een school, een buurthuis waar werd geklaverjast en gedart, een meidenvilla, kinderopvang,...

Lees meer
Coöperatie Vrouwenvleugel start

Coöperatie Vrouwenvleugel start

Om betaald werk te doen is het nodig dat vrouwen willen, mogen én kunnen werken. Een belemmering op één van deze drie vlakken maakt dat vrouwen de stap naar betaald werk niet zetten. Coöperatie Vrouwenvleugel gaat naar verwachting een oplossing bieden.

Lees meer
test