Een zonnedak voor alle bewoners

door Robbert de Vrieze | 15 december 2020

Op de daken van basisscholen Dakpark en de Boog in Schiemond komen zonnepanelen die bewoners in Delfshaven kunnen huren, mét voordeel op hun energierekening. Een mooie kans voor bewoners in Bospolder Tussendijken want zelf duurzame energie opwekken was tot voor kort alleen weggelegd voor mensen met een eigen dak en een hoop geld. Op 15 januari wordt de intentieverklaring getekend. Delfshaven Energie Coöperatie, scholenkoepel BOOR en de gemeente Rotterdam tekenen de verklaring.

Community-building in Delfshaven Rotterdam

Sinds 2017 werkt Delfshaven Coöperatie samen met bewoners uit de wijk en lokale partners aan de ‘Energiewijk BoTu’: een samenwerkingsverband van Delfshaven Coöperatie, gemeente Rotterdam, Havensteder en Internationale Architectuur. Het doel is om duurzame energie voor iedereen toegankelijk te maken én de maatschappelijke meerwaarde van de energietransitie te benutten. In 2018 is Bospolder Tussendijken als een van de vijf eerste wijken aangewezen om naar een duurzame wijk te transformeren. Hiervoor werd de Delfshaven Energie Coöperatie opgericht, een coöperatie voor en door bewoners die duurzame energieprojecten gaat ontwikkelen. De meerwaarde en winst komt bij de bewoners terecht.

Hoe verwarmen we onze huizen? Waar komt onze elektriciteit vandaan? Wat eten we en hoe vervoeren we onszelf? De transitie naar niet-fossiele duurzame energie heeft een grote impact op het leven van ons als bewoners van de wijk. Daarom willen we een sterke positie van bewoners in de energietransitie zodat de wijk er veerkrachtiger en sociaaleconomisch sterker van wordt. Ook geïnteresseerd in duurzame energie in Delfshaven? Stuur een mailtje aan info@delfhavenenergiecooperatie.nl

Zonnedak OBS Delfshaven 100% gefinancierd

Zonnedak OBS Delfshaven 100% gefinancierd

Zonnedak OBS Delfshaven 100% gefinancierd Door Yvette van DaelAlle 122 zonnepanelen voor het collectieve zonnedak op basisschool OBS Delfshaven zijn uitverkocht. Óp naar het volgende dak! Via Delfshaven Energie Coöperatie kan iedereen in Delfshaven Paneel Deler...

Lees meer
De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu

De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu

‘De energietransitie heeft op veel manieren impact op ons leven: hoe je kookt, de inrichting van je huis, ga zo maar door,’ aldus Robbert de Vrieze, een van de initiatiefnemers van de Delfshaven Energie Coöperatie. De impact van de energietransitie moet voor bewoners van Bospolder Tussendijken zo positief mogelijk uitpakken, vindt de coöperatie.

Lees meer
Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie

Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie

De Gijsingflats zijn vijf naoorlogse galerijflats in Tussendijken. De flats worden de komende tijd opnieuw geïsoleerd en klaargemaakt voor de overstap van gas naar warmtenet. Naast deze verduurzaming ondergaan de flats een sociale ontwikkeling. Een sociaal team onderzoekt samen met bewoners of de energietransitie als sociale hefboom gebruikt kan worden. Kan de overstap zorgen voor meer verbinding tussen bewoners?

Lees meer
Delfshaven Energie Coöperatie in de steigers

Delfshaven Energie Coöperatie in de steigers

Het is tijd. Bospolder-Tussendijken is een van de eerste wijken in Rotterdam die van het gas afgaat. Als we als bewoners niet willen dat de energietransitie ons overkomt dan moeten we onszelf organiseren zodat we eigenaar van de energietransitie kunnen worden. Daarom hebben een aantal bewoners en ondernemers het initiatief genomen voor de Delfshaven Energie Coöperatie.

Lees meer
Openingspresentatie IABR: Energiewijk Bospolder Tussendijken

Openingspresentatie IABR: Energiewijk Bospolder Tussendijken

Krijgt iedereen een geïsoleerd huis, zonnepanelen op het dak en windmolens om de hoek? Wat kosten die duurzame maatregelen? Hoe kun je als bewoner meedoen, alleen of met de buren? En wanneer zullen al deze veranderingen plaatsvinden? Kortom: wat betekent de energie-overgang voor Bospolder Tussendijken en haar bewoners?

Lees meer
Energiewijk Bospolder Tussendijken


Energiewijk Bospolder Tussendijken


Samen met Havensteder, gemeente Rotterdam en de IABR (Internationale Architectuur Biënnale) is Delfshaven Coöperatie opdrachtgever voor een onderzoek en plan naar de ‘Next generation Energie- en woonwijk’: Wat betekent de energietransitie concreet voor Bospolder Tussendijken en kan het een hefboom zijn om de sociaal-economische positie van bewoners in de wijk te verbeteren?

Lees meer
test