Zonnedak OBS Delfshaven 100% gefinancierd

Door Yvette van Dael

Alle 122 zonnepanelen voor het collectieve zonnedak op basisschool OBS Delfshaven zijn uitverkocht. Óp naar het volgende dak! Via Delfshaven Energie Coöperatie kan iedereen in Delfshaven Paneel Deler worden. Een PaneelDeel kost €25, maar dit verdien je in 15 jaar terug. Mét rente. En de winst van de verkoop van duurzame elektriciteit gaat naar een wijkfonds waar leden samen over beslissen. Zonne-energie uit eigen wijk, voor iedereen betaalbaar, wie wil dat nou niet?

Duurzame-energie-uit-je-eigen-wijk Rotterdam

De Delfshaven Energie Coöperatie is voor, door en van bewoners. De coöperatie wil groene stroom bereikbaar maken voor de buurt en kan nu aan de slag met de aanleg van een vierde zonnedak op basisschool OBS Delfshaven. Om zonnedaken te financieren, verkoopt de Delfshaven Energie Coöperatie Paneel Delen, kleine stukjes zonnedak. Een dak gaat minimaal 15 jaar groene stroom opwekken. PaneelDelers krijgen elk jaar een deel van de inleg terug. In 15 jaar tijd is het geld dus helemaal terugbetaald. Bovendien kun je ervoor kiezen om jaarlijks ook rente over je inleg te ontvangen. Het overige deel van de opbrengst gaat naar een duurzaam wijkfonds. PaneelDelers beslissen mee waar het geld van dat wijkfonds naartoe gaat. Wijkbewoner Charlotte Boonstra: ‘Zelf ben ik PaneelDeler geworden omdat ik dit soort burgerinitiatieven graag steun. Zeker als het gaat om gezamenlijk iets goeds en groens doen.’

Nu het zonnedak volledig is gefinancierd, is het wijkfonds op zoek naar andere projecten van, voor en door mensen in Delfshaven. Dus heb jij een goed idee voor een duurzaam Delfshaven? Neem dan contact op via info@delfshavenenergiecooperatie.nl.

De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu

De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu

‘De energietransitie heeft op veel manieren impact op ons leven: hoe je kookt, de inrichting van je huis, ga zo maar door,’ aldus Robbert de Vrieze, een van de initiatiefnemers van de Delfshaven Energie Coöperatie. De impact van de energietransitie moet voor bewoners van Bospolder Tussendijken zo positief mogelijk uitpakken, vindt de coöperatie.

Lees meer
Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie

Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie

De Gijsingflats zijn vijf naoorlogse galerijflats in Tussendijken. De flats worden de komende tijd opnieuw geïsoleerd en klaargemaakt voor de overstap van gas naar warmtenet. Naast deze verduurzaming ondergaan de flats een sociale ontwikkeling. Een sociaal team onderzoekt samen met bewoners of de energietransitie als sociale hefboom gebruikt kan worden. Kan de overstap zorgen voor meer verbinding tussen bewoners?

Lees meer
Een zonnedak voor alle bewoners

Een zonnedak voor alle bewoners

Op de daken van basisscholen Dakpark en de Boog in Schiemond komen zonnepanelen die bewoners in Delfshaven kunnen huren, mét voordeel op hun energierekening. Een mooie kans voor bewoners in Bospolder Tussendijken want zelf duurzame energie opwekken was tot voor kort alleen weggelegd voor mensen met een eigen dak en een hoop geld.

Lees meer
Delfshaven Energie Coöperatie in de steigers

Delfshaven Energie Coöperatie in de steigers

Het is tijd. Bospolder-Tussendijken is een van de eerste wijken in Rotterdam die van het gas afgaat. Als we als bewoners niet willen dat de energietransitie ons overkomt dan moeten we onszelf organiseren zodat we eigenaar van de energietransitie kunnen worden. Daarom hebben een aantal bewoners en ondernemers het initiatief genomen voor de Delfshaven Energie Coöperatie.

Lees meer
Openingspresentatie IABR: Energiewijk Bospolder Tussendijken

Openingspresentatie IABR: Energiewijk Bospolder Tussendijken

Krijgt iedereen een geïsoleerd huis, zonnepanelen op het dak en windmolens om de hoek? Wat kosten die duurzame maatregelen? Hoe kun je als bewoner meedoen, alleen of met de buren? En wanneer zullen al deze veranderingen plaatsvinden? Kortom: wat betekent de energie-overgang voor Bospolder Tussendijken en haar bewoners?

Lees meer
Energiewijk Bospolder Tussendijken


Energiewijk Bospolder Tussendijken


Samen met Havensteder, gemeente Rotterdam en de IABR (Internationale Architectuur Biënnale) is Delfshaven Coöperatie opdrachtgever voor een onderzoek en plan naar de ‘Next generation Energie- en woonwijk’: Wat betekent de energietransitie concreet voor Bospolder Tussendijken en kan het een hefboom zijn om de sociaal-economische positie van bewoners in de wijk te verbeteren?

Lees meer
test