Studenten Gamification in BoTu aan de slag

door Robbert de Vrieze | 5 mei 2017

Het komende half jaar zijn er tien studenten Gamification actief in Bospolder- Tussendijken. De studenten gaan op zoek naar de geschreven en ongeschreven regels van de ontwikkelingsprocessen in de wijk. De studenten duiken in de wijk en sluiten aan bij de activiteiten en initiatieven die er al zijn. Als echte antropologen brengen ze de verschillende groepen in kaart en verzinnen creatieve spelvormen en interventies die de wijkbewoners in staat stellen om (beter) samen te werken.

Community-building in Delfshaven Rotterdam

Gamification is een minor op de Willem de Kooning Academie die spelelementen inzet bij iets wat geen spel is, ze spelen met de regels van de maatschappij. Gamification is interdisciplinair, dat betekent dat studenten van verschillende achtergronden komen. Van ontwerpers tot vormgevers en communicatie professionals. Gamification moedigt studenten aan om hun werk te laten zien op stand-ups, op plekken in de wijk waar veel mensen samenkomen. Studenten Gamification richten de aandacht op de modus bij de activiteit. Zij willen het liefst de intrinsieke motivatie van mensen vergroten en streven naar meer sociale betrokkenheid. Gamification kenmerkt zich door het slim inzetten van inzichten uit de antropologie, psychologie, de sociologie en didactiek.

Levien Nordeman geeft het vak nu vijf jaar. Hij is een van de begeleiders van de studenten: ‘We willen mensen in hun hoofd speelser maken. We willen dat organisaties in de wijk speelser met elkaar samenwerken. We zorgen ervoor dat mensen op een nieuwe manier kunnen samenleven. De studenten hebben organisaties gekozen om bij mee te draaien. Elke week komen ze samen in het oude VEC-BoTu gebouw op de Taanderstraat. De studenten gaan dieper in op de vragen waar wij ons elke dag mee bezig houden. Wat kunnen we doen aan eenzaamheid? Is vals spelen altijd slecht? Wat is kunst? Student Narmina Mammadova: ’Ik wil mensen aanmoedigen om verder te kijken dan het lichaam, zodat ze op een andere manier connectie maken.’

De basis van dit artikel is gelegd door James Janjua en Kristel Verhage, studenten Albeda Scholingswinkel, stagiairs bij Studio Delfshaven.

Verder bouwen aan een sociaal ecosysteem

Verder bouwen aan een sociaal ecosysteem

Binnen Delfshaven Lokaal is de Welzijnscoalitie een groep van 50 buurtinitiatieven die op het vlak van welzijn samenwerken. Na de teleurstellende uitkomst van de aanbesteding vonden de initiatieven elkaar meer dan ooit in een visie dat welzijn anders kán.

Lees meer
Hoop na #wijkbuitenspel

Hoop na #wijkbuitenspel

Robbert sprak onlangs in een column van Vers Beton zijn zorg én hoop uit. “Wijkpaleis, Carnissetuin, Welzijnscoalitie, Wielewaal, wooncoöperaties, Zelfregiehuis, Fazantstraat, de Larenkamp en Tweebosbuurt.

Lees meer
Open Oproep | Mooie plannen voor BOTU2028 gezocht!

Open Oproep | Mooie plannen voor BOTU2028 gezocht!

Vorig jaar werd al geëxperimenteerd met participatief begroten in de Energiewijk BoTu: een bedrag voor lokale initiatieven waar bewoners zelf over konden welke projecten de meeste maatschappelijke meerwaarde opleverden. Nu is het samen begroten uitgebreid naar de thema’s armoede & schulden, zorg & ouderen, jeugd & opvoeden, activering & werk en buitenruimte.

Lees meer
Herinrichting Driehoeksplein… eindelijk!

Herinrichting Driehoeksplein… eindelijk!

Goed bericht! Na jaren wachten is het eindelijk zover: we krijgen een nieuw Driehoeksplein.
En: bewoners denken en praten tijdens het hele proces mee. De afgelopen maand is er in samenwerking met bewoners de keuze gemaakt voor een ontwerpbureau.

Lees meer
Vernieuwde website

Vernieuwde website

Vernieuwde website door Madelon Stoele | 18 december 2020Tadaaa!! Sinds vandaag staat onze nieuwe website online en wij zijn er trots op! Een nieuwe en frisse uitstraling, Vier hoofdthema’s, nieuwsberichten per thema, meer beeld en illustraties en een duidelijk...

Lees meer
Rondje langs de velden

Rondje langs de velden

Een rondje langs de velden doen’ komt uit een oud radioprogramma waar het over voetbal ging. Ze deden verslag van verschillende wedstrijden en dan was het tijdens de uitzending gebruikelijk om van reporter naar reporter te schakelen die allemaal weer op een andere locatie zaten.

Lees meer
Wijkcomité in actie

Wijkcomité in actie

Wijkcomité in actie door Madelon Stoele | 8 april 2019Mogen we nog een keertje voorstellen: Orkun Durmaz, Eunike Ulmasenbum, Martin Segedy, Pim van der Wel en Slavcho Gogov, leden van het Wijkcomité Oud Mathenesse-Witte Dorp én bewoners van het gebied. Sinds een klein...

Lees meer
Timmerdorp Marconia

Timmerdorp Marconia

Het duurt nog even voor het echt zomer is, maar hierbij wel alvast een oproep voor een zomerse activiteit. Van dinsdag 17 t/m zaterdag 21 juli organiseert gebiedscoöperatie Marconia weer het Timmerdorp! Marconia is ook dit jaar op zoek naar vrijwilligers, organisatoren en sponsors, die het event samen tot een succes willen maken.

Lees meer
Verslag bijeenkomst Wmo Radar

Verslag bijeenkomst Wmo Radar

Op donderdag 18 januari presenteerde de nieuwe welzijnsaanbieder, Wmo Radar, zichzelf aan het netwerk in Delfshaven. Hoe ziet Wmo Radar ‘samenwerken met lokale organisaties’ in 2018 voor zich? En welke kansen zijn er?

Lees meer
test