Selecteer een pagina

Studenten Gamification in BoTu aan de slag

Het komende half jaar zijn er tien studenten Gamification actief in Bospolder- Tussendijken. De studenten gaan op zoek naar de geschreven en ongeschreven regels van de ontwikkelingsprocessen in de wijk. De studenten duiken in de wijk en sluiten aan bij de activiteiten en initiatieven die er al zijn. Als echte antropologen brengen ze de verschillende groepen in kaart en verzinnen creatieve spelvormen en interventies die de wijkbewoners in staat stellen om (beter) samen te werken.

Gamification is een minor op de Willem de Kooning Academie die spelelementen inzet bij iets wat geen spel is, ze spelen met de regels van de maatschappij. Gamification is interdisciplinair, dat betekent dat studenten van verschillende achtergronden komen. Van ontwerpers tot vormgevers en communicatie professionals. Gamification moedigt studenten aan om hun werk te laten zien op stand-ups, op plekken in de wijk waar veel mensen samenkomen. Studenten Gamification richten de aandacht op de modus bij de activiteit. Zij willen het liefst de intrinsieke motivatie van mensen vergroten en streven naar meer sociale betrokkenheid. Gamification kenmerkt zich door het slim inzetten van inzichten uit de antropologie, psychologie, de sociologie en didactiek.

Levien Nordeman geeft het vak nu vijf jaar. Hij is een van de begeleiders van de studenten: ‘We willen mensen in hun hoofd speelser maken. We willen dat organisaties in de wijk speelser met elkaar samenwerken. We zorgen ervoor dat mensen op een nieuwe manier kunnen samenleven. De studenten hebben organisaties gekozen om bij mee te draaien. Elke week komen ze samen in het oude VEC-BoTu gebouw op de Taanderstraat. De studenten gaan dieper in op de vragen waar wij ons elke dag mee bezig houden. Wat kunnen we doen aan eenzaamheid? Is vals spelen altijd slecht? Wat is kunst? Student Narmina Mammadova: ’Ik wil mensen aanmoedigen om verder te kijken dan het lichaam, zodat ze op een andere manier connectie maken.’

De basis van dit artikel is gelegd door James Janjua en Kristel Verhage, studenten Albeda Scholingswinkel, stagiairs bij Studio Delfshaven.

test