Brengt lokale kennis,tijd en geldstromen bij elkaar

door Robbert de Vrieze | 28 maart 2018

Het wijkinvesteringsfonds WIJF is bedoeld om lokaal ondernemerschap en maatschappelijk rendement te stimuleren. Het revolverende fonds verstrekt zachte leningen aan (sociaal) ondernemers of ondernemingen in Bospolder Tussendijken. De focus van het fonds is gericht op projecten of ondernemingen die de lange termijn waardeontwikkeling van de wijk ten goede komen. Het WIJF verstrekt vooral zachte leningen. Maar je kunt er ook terecht voor een (kleine) donatie, denk aan voorbereidingskosten, een onrendabel deel van investeringen of een speciale activiteit. Specifiek gevraagd wordt om ondernemingen die willen samenwerken met andere initiatieven in Delfshaven en daarbij ook kennis en ervaring willen uitwisselen.

Community-building in Delfshaven Rotterdam
WIJF speelveld 1.3 s

Revolverend wijkfonds

Het wijkfonds (WIJF) is een revolverend fonds (ook bekend als ‘revolving fund’ of een ronddraaiend fonds). Dat betekent dat de uitgezette middelen uiteindelijk weer moeten worden terugbetaald, eventueel met rente of via betaling van een rendement. De besteding van de bijdrage dient waar mogelijk ten goede komen aan de wijkeconomie van Delfshaven. De middelen die terugvloeien worden weer opnieuw ingezet in de wijk. Lees hier waar het fonds de afgelopen jaren aan heeft bijgedragen.

Ondersteuning van ondernemers

De focus bij de keuze van initiatieven die ondersteund worden door het WIJF ligt op:

  • Ondernemerschap | versterking van lokaal (sociaal) ondernemerschap, dat bijdraagt aan de lange termijn waardeontwikkeling van de wijk
  • Lokale Energie | de basis van de (sociale) onderneming moet komen uit de wijk Bospolder-Tussendijken (e.o.) en gericht zijn op versterken van de capaciteit en veerkracht van de wijk.
  • Integraal en inclusief | De (sociale) ondernemingen moeten over disciplines en grenzen heen kunnen bewegen en in principe openbaar toegankelijk zijn voor alle bewoners.
  • Verdienmodel met maatschappelijke meerwaarde | Er moet een business-model achter de sociale onderneming zitten waarmee eigen inkomsten een duurzaam functioneren mogelijk maakt.

Voorwaarden

Om aanspraak te kunnen maken op het fonds moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de aanvrager gevestigd zijn in Delfshaven of moet kunnen aantonen dat zijn activiteiten in de wijk (gaan) plaatsvinden. Waar mogelijk financiert het wijkfonds in combinatie met andere financiers. Meer algemene voorwaarden lezen? Kijk hier: DECO algemene voorwaarden WIJF

Meer weten?

Meer info? Of wil je het aanmeldingsformulier toegestuurd krijgen? Stuur dan een mailtje naar Info@delfshavencooperatie.nl.

WIJF speelveld

Vernieuwde website

Vernieuwde website

Vernieuwde website door Madelon Stoele | 18 december 2020Tadaaa!! Sinds vandaag staat onze nieuwe website online en wij zijn er trots op! Een nieuwe en frisse uitstraling, Vier hoofdthema’s, nieuwsberichten per thema, meer beeld en illustraties en een duidelijk...

Lees meer
Rondje langs de velden

Rondje langs de velden

Een rondje langs de velden doen’ komt uit een oud radioprogramma waar het over voetbal ging. Ze deden verslag van verschillende wedstrijden en dan was het tijdens de uitzending gebruikelijk om van reporter naar reporter te schakelen die allemaal weer op een andere locatie zaten.

Lees meer
Onze positie

Onze positie

Als wijkcoöperatie streven we naar lange-termijn waardeontwikkeling van de wijk en haar bewoners.

Lees meer
Structuur

Structuur

Delfshaven Coöperatie is een stichting met een raad van toezicht, een dagelijks bestuur en een partnerberaad.

Lees meer
Nieuwsarchief

Nieuwsarchief

Vanaf het begin hebben we nieuwsberichten geschreven. In ons nieuwsarchief kun je per project alles nog eens nalezen.

Lees meer
Blog

Blog

Wil je meer lezen over onze kijk op de wijk? Of ben je benieuwd naar onze nieuwste inzichten? Lees onze blogs hier.

Lees meer
Welzijnscoalitie Delfshaven

Welzijnscoalitie Delfshaven

Lokale bewonersinitiatieven bouwen samen al jaren aan welzijn in Delfshaven. Onder druk van corona bloeide Delfshaven Helpt op, een netwerk van betrokken wijkpartners. Delfshaven wordt er beter van als we ons samen nog steviger inzetten. Ons ideaal? Een welzijnsdeal tussen wijk en overheid waarin beleid met maatwerk wordt uitgerold, het wijknetwerk vooraan.

Lees meer
De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu

De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu

‘De energietransitie heeft op veel manieren impact op ons leven: hoe je kookt, de inrichting van je huis, ga zo maar door,’ aldus Robbert de Vrieze, een van de initiatiefnemers van de Delfshaven Energie Coöperatie. De impact van de energietransitie moet voor bewoners van Bospolder Tussendijken zo positief mogelijk uitpakken, vindt de coöperatie.

Lees meer
Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie

Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie

De Gijsingflats zijn vijf naoorlogse galerijflats in Tussendijken. De flats worden de komende tijd opnieuw geïsoleerd en klaargemaakt voor de overstap van gas naar warmtenet. Naast deze verduurzaming ondergaan de flats een sociale ontwikkeling. Een sociaal team onderzoekt samen met bewoners of de energietransitie als sociale hefboom gebruikt kan worden. Kan de overstap zorgen voor meer verbinding tussen bewoners?

Lees meer
Verhuizing Zelfregiehuis

Verhuizing Zelfregiehuis

In het Zelfregiehuis nemen bewoners het heft in eigen handen. Voor en door de buurt, dat is de bedoeling. In het buurthuis werden de afgelopen jaren buurtbewoners opgeleid tot energiecoach, ontstond de Roze Brigade (een in het roze gehulde groep bewoners die maandelijks Park 1943 schoonprikt).

Lees meer
test