Openingspresentatie IABR: Energiewijk Bospolder Tussendijken

door Robbert de Vrieze | 22 mei 2018

Grondstoffen zoals olie en gas zijn vervuilend voor ons milieu en hebben een negatieve invloed op het klimaat. Dat we over moeten stappen op duurzame energie is al geen punt van discussie meer. Belangrijk is nu de vraag hoe we die overgang positief en voordelig kunnen laten uitpakken voor bewoners van de stad én voor de plekken waar ze wonen en werken. Rotterdam werkt daarom in Bospolder-Tussendijken aan een van de eerste energiewijken van Nederland!

Community-building in Delfshaven Rotterdam

Krijgt iedereen een geïsoleerd huis, zonnepanelen op het dak en windmolens om de hoek? Wat kosten die duurzame maatregelen? Hoe kun je als bewoner meedoen, alleen of met de buren? En wanneer zullen al deze veranderingen plaatsvinden? Kortom: wat betekent de energie-overgang voor Bospolder Tussendijken en haar bewoners? Delfshaven Coöperatie, de gemeente Rotterdam en de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) werken samen en onderzoeken wat de gevolgen zijn van de energietransitie voor wijkbewoners in Bospolder-Tussendijken. De eerste resultaten worden tijdens de opening van het IABR gepresenteerd.

Op zaterdag 2 juni om 15:30 uur organiseert IABR de presentatie ‘Energiewijk Bospolder-Tussendijken’. Locatie is het HAKA-gebouw, Vierhavensstraat 38, (dat is het bezoeken sowieso al waard!) Het bezoek aan de presentatie kun je combineren met een bezoek aan de tentoonstelling van de Architectuur Biennale.

De presentatie is onderdeel van het feestelijk openingsprogramma van de 8e editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, IABR–2018+2020–THE MISSING LINK, die van 1 juni tot en met 8 juli plaatsvindt in Rotterdam en Brussel. Kijk voor meer informatie en het programma op www.iabr.nl. Kijk ook op Twitter: @IABR en Instagram: @IABR_2018_2020

Zonnedak OBS Delfshaven 100% gefinancierd

Zonnedak OBS Delfshaven 100% gefinancierd

Zonnedak OBS Delfshaven 100% gefinancierd Door Yvette van DaelAlle 122 zonnepanelen voor het collectieve zonnedak op basisschool OBS Delfshaven zijn uitverkocht. Óp naar het volgende dak! Via Delfshaven Energie Coöperatie kan iedereen in Delfshaven Paneel Deler...

Lees meer
De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu

De energietransitie moet zo goed mogelijk uitpakken voor bewoners BoTu

‘De energietransitie heeft op veel manieren impact op ons leven: hoe je kookt, de inrichting van je huis, ga zo maar door,’ aldus Robbert de Vrieze, een van de initiatiefnemers van de Delfshaven Energie Coöperatie. De impact van de energietransitie moet voor bewoners van Bospolder Tussendijken zo positief mogelijk uitpakken, vindt de coöperatie.

Lees meer
Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie

Bewoners Gijsingflats krijgen nieuwe energie

De Gijsingflats zijn vijf naoorlogse galerijflats in Tussendijken. De flats worden de komende tijd opnieuw geïsoleerd en klaargemaakt voor de overstap van gas naar warmtenet. Naast deze verduurzaming ondergaan de flats een sociale ontwikkeling. Een sociaal team onderzoekt samen met bewoners of de energietransitie als sociale hefboom gebruikt kan worden. Kan de overstap zorgen voor meer verbinding tussen bewoners?

Lees meer
Een zonnedak voor alle bewoners

Een zonnedak voor alle bewoners

Op de daken van basisscholen Dakpark en de Boog in Schiemond komen zonnepanelen die bewoners in Delfshaven kunnen huren, mét voordeel op hun energierekening. Een mooie kans voor bewoners in Bospolder Tussendijken want zelf duurzame energie opwekken was tot voor kort alleen weggelegd voor mensen met een eigen dak en een hoop geld.

Lees meer
Delfshaven Energie Coöperatie in de steigers

Delfshaven Energie Coöperatie in de steigers

Het is tijd. Bospolder-Tussendijken is een van de eerste wijken in Rotterdam die van het gas afgaat. Als we als bewoners niet willen dat de energietransitie ons overkomt dan moeten we onszelf organiseren zodat we eigenaar van de energietransitie kunnen worden. Daarom hebben een aantal bewoners en ondernemers het initiatief genomen voor de Delfshaven Energie Coöperatie.

Lees meer
Energiewijk Bospolder Tussendijken


Energiewijk Bospolder Tussendijken


Samen met Havensteder, gemeente Rotterdam en de IABR (Internationale Architectuur Biënnale) is Delfshaven Coöperatie opdrachtgever voor een onderzoek en plan naar de ‘Next generation Energie- en woonwijk’: Wat betekent de energietransitie concreet voor Bospolder Tussendijken en kan het een hefboom zijn om de sociaal-economische positie van bewoners in de wijk te verbeteren?

Lees meer
test