Een gedicht en schone straten

door Frank Hilbrands | 15 juni 2021

Wat me aan ABCD in BoTu interesseert? Dat vroeg Milja mij. Waarom ik zo graag aan community building mee wil doen op die plek, terwijl ik toch helemaal in Noord woon. En of ik dat wil opschrijven voor de Delfshaven Coöperatie. Tuurlijk wil ik dat.

Restafval is zonde. Scheid je afval.

Er is een bekend Nederlands gedicht dat stelt dat verandering niet begint met grote woorden maar met kleine daden. Met jezelf een vraag stellen. En dan die vraag aan een ander stellen. Campert schreef het in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Hij had het niet over verandering maar over verzet. Het verbaast niet dat Campert daarover nadacht. Zijn vader was verzetsstrijder en stierf in de Tweede Wereldoorlog. Mijn vader leeft en gedichten schrijf ik alleen voor 5 december. Maar samen vragen stellen, dat lijkt me de kern van ABCD.

Wat de methode zo mooi maakt, tenminste dat vind ik, is de nadruk op wat je wel kunt doen. Leven is gedoe en als dat gedoe erger wordt, zou je het gevoel kunnen krijgen dat je er zelf weinig invloed op hebt. En dan gaat de Schoon en Mooi groep aan de slag met de rommel op straat.

Er komt een WhatsApp groep en contact met Theo de buurtconciërge. Dat is het begin van ‘van alles’. Buren beginnen elkaar aan te spreken. De gemeente reageert sneller. Bewoners en de buurtconciërge overleggen elke maand met Schoon, de gemeentedienst die veel mensen nog kennen als Roteb.

Elkaar leren kennen is de eerste stap naar elkaar begrijpen. De ambtenaren van Schoon begrijpen steeds beter wat de bewoners nou echt willen. Voor bewoners wordt duidelijk wat wel en niet kan en wat daar de reden voor is.

De straten worden schoner, de bewoners hebben echt invloed en de ambtenaren van Schoon hebben eer van hun werk. Kleine daden, grote veranderingen, dat is wat me aan ABCD interesseert.

Happy Go Lucky

Happy Go Lucky

Happy Go Lucky zijn bijeenkomsten waar je met elkaar in kleine groepjes in gesprek gaat over Botu-kwesties waar je met anderen over van gedachten wilt wisselen. Het is een manier om met elkaar stil te staan bij het proces van samen de buurt mooier maken en van elkaar te leren.

Lees meer
Hoe de herinrichting van een plein van de grond komt

Hoe de herinrichting van een plein van de grond komt

In het hart van de wijk Bospolder ligt een heel groot plein: het Bospolderplein. Op het eerste oog lijken er veel buurtbewoners samen te komen. Maar als je vaker en beter kijkt, is dat telkens hetzelfde kleine groepje. Veel buurtbewoners voelen zich er juist niet thuis.

Lees meer
ABCD in de praktijk

ABCD in de praktijk

ABCD in de praktijk Lekker schilderen in de buurtOp 15 oktober was de landelijke Popeldag van ABCD NL. Delfshaven stond in het teken van Gewoon DOEN! Want dat past bij actieve bewoners als Milja Kruijt, Tonny van Sommeren en Carolina Castro.Geen workshop, maar een...

Lees meer
De Roodborstjes

De Roodborstjes

Het roodborstje is een sociaal diertje dat haar rode, hartvormige borst trots en moedig naar voren steekt zodat iedereen haar kan zien. Het roodborstje staat voor vol passie leven vanuit je hart. Het roodborstje komt op voor een fijne leefomgeving voor iedereen.

Lees meer
Veerkracht en overvloed

Veerkracht en overvloed

Veerkracht en overvloed ABCD Community Building in BoTu door Milja Kruijt | 5 februari 2021De afgelopen 10 maanden hebben we meerdere keren onze plannen moeten aanpassen. Er was een intelligente lockdown, een beperkte lockdown, een beperkte lockdown met aanvullende...

Lees meer
Start trainingen Community Building

Start trainingen Community Building

Na de zomer starten er trainingen voor het bouwen van een community voor iedereen die zich persoonlijk wil ontwikkelen en die een gezamenlijk impuls aan de wijk wil geven. De trainingen zijn gebaseerd op de ABCD-methode. Die methode gaat uit van gelijkwaardige samenwerking tussen alle betrokkenen in een wijk.

Lees meer
Contouren plan Bospolder Tussendijken

Contouren plan Bospolder Tussendijken

‘Hoe komt Bospolder Tussendijken in tien jaar naar het sociaal stedelijk gemiddelde?’ Dat was de uitdaging die burgemeester Aboutaleb stelde aan het BoTu team van de Stadsmarinier, Wijkorganisatie, Havensteder en Delfshaven Coöperatie. ‘Waarbij geld, bureaucratie of bestaande regels geen bezwaar mogen zijn’, voegde hij er nog aan toe.

Lees meer
Community Building

Community Building

In Bospolder Tussendijken is er de afgelopen twee jaar, naast handhaving, veel aandacht geweest voor versterking van hetgeen er goed gaat. De samenwerking van verschillende partijen, waaronder de stadsmarinier, Havensteder en Delfshaven Coöperatie rondom deze focus heeft grote impact gehad op de wijk.

Lees meer
Hoe staat het met de Wijk BV?

Hoe staat het met de Wijk BV?

In het eerste kwartaal van 2015 werd de Delfshaven Coöperatie opgericht op basis van het gedachtengoed ‘Wijk BV’. Nu, drie jaar later delen we de zoektocht met veel andere partijen in Nederland. Een goed moment voor een korte terugblik en om even stil te staan bij de Wijk BV.

Lees meer
Integrale aanpak BoTu werkt!

Integrale aanpak BoTu werkt!

Voor de derde keer is het Wijkprofiel van de gemeente Rotterdam verschenen. De cijfers geven weer hoe het gaat met de fysieke omgeving, sociale structuur en veiligheid. Op alle vlakken is er sprake van een spectaculaire stijging in Bospolder Tussendijken. Goed nieuws en een bevestiging dat de gezamenlijke aanpak werkt.

Lees meer
test