Veerkracht en overvloed

ABCD Community Building in BoTu

door Milja Kruijt | 5 februari 2021

De afgelopen 10 maanden hebben we meerdere keren onze plannen moeten aanpassen. Er was een intelligente lockdown, een beperkte lockdown, een beperkte lockdown met aanvullende maatregelen, een lockdown en een lockdown met avondklok. Vergeet ik er een? Vast. Ook de plannen voor het verspreiden van het gedachtengoed ABCD, Asset Based Community Development, hebben we aangepast aan de omstandigheden. We hebben gedaan wat wel kon op de momenten dat dat kon en we hebben veel geleerd over hoe we digitaal kunnen buurtmaken. Over hoe je sociaal dicht bij elkaar kan blijven terwijl je toch fysiek 1,5 meter afstand houdt.

Delfshaven cooperatie

In 2021 zetten we door!
Zodra het mogelijk is om bij elkaar te komen gaan we weer bijeenkomsten organiseren. Zoals BoTu Bruist dagen: dagen waar we ervaringen en verhalen delen. En zoals de zomerschool: waar je je een paar dag(delen) kunt onderdompelen in het ABCD gedachtengoed onder begeleiding van ervaren ABCD-trainers. Zolang we fysiek nog niet in groepen bij elkaar kunnen komen doen we het digitaal. De basistraining die meerdere keren gegeven gaat worden, een reeks avonden, eens in de twee weken, voor kennismaking met de beginselen van ABCD. De studiekring is er voor mensen die al ervaring hebben met ABCD en samen hun kennis willen verdiepen.

Ondertussen sluiten we met ABCD aan in de praktijk in de wijk. Bij de verschillende bewonersgroepen en -projecten zoals Schoon en Mooi (een groep die zich inzet voor schone en groene straten), het community art project ‘Afscheid nemen van Taandersstraat 121’ en de acties ter voorkoming van rellen. En we sluiten aan bij meer institutionele processen zoals het team Gijsingflats en de herinrichting van het Driehoeksplein waar tegelijk met een fysiek proces een sociaal proces loopt.

We houden jullie op de hoogte!

Wil je meer weten, dan kun je me altijd benaderen via baken@openzee.nl

Milja Kruijt

Happy Go Lucky

Happy Go Lucky

Happy Go Lucky zijn bijeenkomsten waar je met elkaar in kleine groepjes in gesprek gaat over Botu-kwesties waar je met anderen over van gedachten wilt wisselen. Het is een manier om met elkaar stil te staan bij het proces van samen de buurt mooier maken en van elkaar te leren.

Lees meer
Hoe de herinrichting van een plein van de grond komt

Hoe de herinrichting van een plein van de grond komt

In het hart van de wijk Bospolder ligt een heel groot plein: het Bospolderplein. Op het eerste oog lijken er veel buurtbewoners samen te komen. Maar als je vaker en beter kijkt, is dat telkens hetzelfde kleine groepje. Veel buurtbewoners voelen zich er juist niet thuis.

Lees meer
ABCD in de praktijk

ABCD in de praktijk

ABCD in de praktijk Lekker schilderen in de buurtOp 15 oktober was de landelijke Popeldag van ABCD NL. Delfshaven stond in het teken van Gewoon DOEN! Want dat past bij actieve bewoners als Milja Kruijt, Tonny van Sommeren en Carolina Castro.Geen workshop, maar een...

Lees meer
De Roodborstjes

De Roodborstjes

Het roodborstje is een sociaal diertje dat haar rode, hartvormige borst trots en moedig naar voren steekt zodat iedereen haar kan zien. Het roodborstje staat voor vol passie leven vanuit je hart. Het roodborstje komt op voor een fijne leefomgeving voor iedereen.

Lees meer
Een gedicht en schone straten

Een gedicht en schone straten

Er is een bekend Nederlands gedicht dat stelt dat verandering niet begint met grote woorden maar met kleine daden. Met jezelf een vraag stellen. En dan die vraag aan een ander stellen. Campert schreef het in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Lees meer
Start trainingen Community Building

Start trainingen Community Building

Na de zomer starten er trainingen voor het bouwen van een community voor iedereen die zich persoonlijk wil ontwikkelen en die een gezamenlijk impuls aan de wijk wil geven. De trainingen zijn gebaseerd op de ABCD-methode. Die methode gaat uit van gelijkwaardige samenwerking tussen alle betrokkenen in een wijk.

Lees meer
Contouren plan Bospolder Tussendijken

Contouren plan Bospolder Tussendijken

‘Hoe komt Bospolder Tussendijken in tien jaar naar het sociaal stedelijk gemiddelde?’ Dat was de uitdaging die burgemeester Aboutaleb stelde aan het BoTu team van de Stadsmarinier, Wijkorganisatie, Havensteder en Delfshaven Coöperatie. ‘Waarbij geld, bureaucratie of bestaande regels geen bezwaar mogen zijn’, voegde hij er nog aan toe.

Lees meer
Community Building

Community Building

In Bospolder Tussendijken is er de afgelopen twee jaar, naast handhaving, veel aandacht geweest voor versterking van hetgeen er goed gaat. De samenwerking van verschillende partijen, waaronder de stadsmarinier, Havensteder en Delfshaven Coöperatie rondom deze focus heeft grote impact gehad op de wijk.

Lees meer
Hoe staat het met de Wijk BV?

Hoe staat het met de Wijk BV?

In het eerste kwartaal van 2015 werd de Delfshaven Coöperatie opgericht op basis van het gedachtengoed ‘Wijk BV’. Nu, drie jaar later delen we de zoektocht met veel andere partijen in Nederland. Een goed moment voor een korte terugblik en om even stil te staan bij de Wijk BV.

Lees meer
Integrale aanpak BoTu werkt!

Integrale aanpak BoTu werkt!

Voor de derde keer is het Wijkprofiel van de gemeente Rotterdam verschenen. De cijfers geven weer hoe het gaat met de fysieke omgeving, sociale structuur en veiligheid. Op alle vlakken is er sprake van een spectaculaire stijging in Bospolder Tussendijken. Goed nieuws en een bevestiging dat de gezamenlijke aanpak werkt.

Lees meer
test