Een Takken-wat? Een takken-dak!

Opfrisbeurt voor gevels fietsenstallingen Schans-Watergeus

door Robbert de Vrieze | 8 maart 2016

De gevels van drie fietsenstallingen in het Schans-Watergeusgebied kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Een make-over, waarbij de functie van de historische hoekpanden – als fietsenstalling – blijft behouden. De Delfshaven Coöperatie heeft dit opgepakt. Via een oproep voor creatieve ideeën werden kunstenaars door Havensteder en Stroop uitgenodigd om aan de slag te gaan.

Community-building in Delfshaven Rotterdam

Alle ontwerpinzendingen werden eind vorig jaar gepresenteerd tijdens de Kerstmarkt in het gebied, georganiseerd door Studio Delfshaven. Het idee van Esther Vroegindeweij en Meike Sloover is als winnende ontwerp uit de bus gekomen. Gekozen is om alle drie de stallingen hetzelfde ontwerp te geven. Marcel Hogervorst, projectleider Wijken en Beleid van Havensteder: ‘Hetzelfde ontwerp geeft een rustig straatbeeld en biedt tegelijkertijd herkenning. Het linkt niet direct naar fietsen, maar dat vonden we niet per se nodig. Het ontwerp vinden wij erg mooi.’

Winnende ontwerp

Er is een patroon gemaakt van boomtakken tegen een heldere hemel. In dit ontwerp wordt de natuur uit de stad vanuit een ander perspectief bekeken, mooie details worden onder de loep genomen. Vroegindeweij: ‘Deze beeldtaal sluit goed aan op de bouwstijl doordat de organische vormen doen denken aan de art nouveau periode, waaruit ook deze panden stammen. Bomen dragen bij aan het vertrouwde gevoel van je buurt. Een straatbeeld is niet compleet zonder die ene speciale boom. Ook in de straatjes van Delfshaven zijn dit soort bijzondere, karakteristieke bomen te vinden. ‘

Spiegelende bomen

Momenteel wordt de ondergrond op de gevels door Havensteder egaal gemaakt zodat de print erop kan. Verwacht wordt dat de gevels in het voorjaar voorzien zullen zijn van de spiegelende bomen. Overigens heeft het ontwerp van het Buurtsteunpunt ook veel stemmen gekregen van de bewoners uit het gebied. Volgens de jury getuigt het ontwerp van het Buurtsteunpunt van enthousiasme en wilskracht. Gekeken wordt of dit idee betrokken kan worden bij een ander (gevel)project in de wijk.

Benieuwd naar alle inzendingen? De ontwerpen worden ook tentoongesteld in Studio Delfshaven, Bingleystraat 37A. Zin in een feestje? Op zaterdag 16 april zal de opening van de Takkendak-gevels zijn. Ook is er dan een gezellige Voorjaarsmarkt rondom het pleintje van de Eerste Schansstraat.

Veerkracht en overvloed

Veerkracht en overvloed

Veerkracht en overvloed ABCD Community Building in BoTu door Milja Kruijt | 5 februari 2021De afgelopen 10 maanden hebben we meerdere keren onze plannen moeten aanpassen. Er was een intelligente lockdown, een beperkte lockdown, een beperkte lockdown met aanvullende...

Lees meer
Start trainingen Community Building

Start trainingen Community Building

Na de zomer starten er trainingen voor het bouwen van een community voor iedereen die zich persoonlijk wil ontwikkelen en die een gezamenlijk impuls aan de wijk wil geven. De trainingen zijn gebaseerd op de ABCD-methode. Die methode gaat uit van gelijkwaardige samenwerking tussen alle betrokkenen in een wijk.

Lees meer
Contouren plan Bospolder Tussendijken

Contouren plan Bospolder Tussendijken

‘Hoe komt Bospolder Tussendijken in tien jaar naar het sociaal stedelijk gemiddelde?’ Dat was de uitdaging die burgemeester Aboutaleb stelde aan het BoTu team van de Stadsmarinier, Wijkorganisatie, Havensteder en Delfshaven Coöperatie. ‘Waarbij geld, bureaucratie of bestaande regels geen bezwaar mogen zijn’, voegde hij er nog aan toe.

Lees meer
Community Building

Community Building

In Bospolder Tussendijken is er de afgelopen twee jaar, naast handhaving, veel aandacht geweest voor versterking van hetgeen er goed gaat. De samenwerking van verschillende partijen, waaronder de stadsmarinier, Havensteder en Delfshaven Coöperatie rondom deze focus heeft grote impact gehad op de wijk.

Lees meer
Hoe staat het met de Wijk BV?

Hoe staat het met de Wijk BV?

In het eerste kwartaal van 2015 werd de Delfshaven Coöperatie opgericht op basis van het gedachtengoed ‘Wijk BV’. Nu, drie jaar later delen we de zoektocht met veel andere partijen in Nederland. Een goed moment voor een korte terugblik en om even stil te staan bij de Wijk BV.

Lees meer
Integrale aanpak BoTu werkt!

Integrale aanpak BoTu werkt!

Voor de derde keer is het Wijkprofiel van de gemeente Rotterdam verschenen. De cijfers geven weer hoe het gaat met de fysieke omgeving, sociale structuur en veiligheid. Op alle vlakken is er sprake van een spectaculaire stijging in Bospolder Tussendijken. Goed nieuws en een bevestiging dat de gezamenlijke aanpak werkt.

Lees meer
Samen maken we de wijk

Samen maken we de wijk

‘Er bloeien wel 1.000 bloemen in Bospolder -Tussendijken’, zegt Daniëlle van den Heuvel, de stadsmarinier, altijd zo mooi. Inderdaad, er gebeurt al ontzettend veel en iedereen investeert op zijn of haar manier in de wijk.

Lees meer
test